Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că USL este absolut hotărâtă să identifice soluţia constituţională şi legală prin care alegerile să se desfăşoare în perioade ale anului în care să fie evitate fenomenele meteorologice care au marcat scrutinul de duminică.
"Sunt absolut hotărât şi suntem absolut hotărâţi să găsim soluţia consituţională pentru ca alegerile să se desfăşoare în acele perioade ale anului în care pot fi, pe cât posibil, când e vorba de natură, evitate situaţii de genul celei de ieri (duminică - n.r.)", a spus Ponta.
El a precizat că nu vrea să reia polemica cu Vasile Blaga, despre care a spus că se află într-un moment dificil, privind data de organizare a alegerilor.
"Presa a publicat reacţia domniei sale ca lider al PDL la propunerea mea de a avea alegeri în octombrie sau noiembrie. Aunci s-a opus, a spus că vor creşte PDL în sondaje până în decembrie. De crescut nu au crescut, dar ieri (duminică - n.r.) ne-am confruntat cu o situaţie foarte dificilă şi trebuie să găsim o soluţie reglementată constituţional şi legal ca momentele electorale regulate - nu vorbesc de situaţii excepţionale - să aibă loc într-o perioadă a anului în care pe cât posibil sunt evitate asemenea evenimente meteorologice", a spus Ponta.
La alegerile parlamentare de duminică au participat 41,62% din cetăţenii cu drept de vot, potrivit datelor parţiale prezentate de BEC în urma centralizării a 81,49% din secţiile de votare, respectiv 15.290 secţii din cele 18.762 de secţii care au funcţionat cu ocazia scrutinului.
Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare din 2008, era, la închiderea urnelor, de 39,26%.
Conform prevederilor constituţionale, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani", iar alegerile pentru noul Parlament nu pot avea loc mai târziu de trei luni de la expirarea mandatului Legislativului.
Mandatul de 4 ani al actualilor parlamentari curge de la momentul depunerii jurământului, care a avut loc în 19 decembrie 2008. Prin urmare, aceştia îşi vor încheia mandatul în 19 decembrie 2012 şi abia apoi se pot întruni noii aleşi.
Constituţia stabileşte, de asemenea, că "Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri". Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care alegerile parlamentare din acest an nu puteau avea loc mai devreme de 1 decembrie. Dacă alegerile ar fi avut loc mai repede, termenul de 20 de zile pentru întrunirea noului Parlament ar fi expirat înainte de 19 decembrie, când se încheie mandatul Legislativului ales în 2008.