Ministerul Afacerilor Externe al României salută declaraţia delegaţiei Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare din România de la 9 decembrie 2012.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că şi Biroul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice al OSCE (ODIHR/OSCE) a participat la observarea alegerilor din 9 decembrie 2012 cu o Misiune Electorală de Experţi, al cărei Raport va fi publicat la aproximativ două luni, ulterior datei alegerilor.
Misiunea de observare a fost compusă din 17 parlamentari, membri ai AP a OSCE.
"Aceste concluzii vin în concordanţă cu declaraţia ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, care a precizat că «aşteptarea cetăţenilor României şi aşteptarea partenerilor internaţionali ai României este legată de necesitatea ca toţi actorii politici din România să respecte voinţa cetăţenilor români». Metodologia ODIHR este considerată standardul cel mai înalt în materie de evaluare a desfăşurării alegerilor şi constituie un etalon în materie de monitorizare electorală preluat de mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană. Metodologia ODIHR constă în monitorizare pe termen lung şi scurt şi este elaborată independent de către această instituţie autonomă", precizează MAE.
Delegaţia de observatori ai Adunării Parlamentare a OSCE consideră că procesul electoral la scrutinul parlamentar de duminică a decurs pozitiv, încadrându-se în principiile OSCE şi fiind luate măsurile necesare pentru a fi asigurate "alegeri libere şi corecte".
"Am evaluat că alegerile parlamentare au fost în conformitate cu principiile OSCE. Votul observat de echipa OSCE a fost apreciat ca fiind pozitiv. Observatorii noştri nu au primit un număr semnificativ de rapoarte cu privire la nereguli, deşi au fost acuzaţii de natură generală", a declarat Wolfgang Grossruck, vicepreşedintele al Adunării Parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă.
Cei 17 observatori OSCE au vizitat duminică circa 120 de secţii de votare din Bucureşti şi judeţe cum ar fi Constanţa şi Teleorman, iar vremea nu a afectat negativ procedura de votare "care a decurs fără incidente sau neregularităţi", iar "cetăţenii şi-au exprimat votul într-o manieră calmă şi în ordine".