Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 7 dec 2012 - Anul XVII, nr. 287 (5192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele ANRE: Exportul de gaze va fi posibil din partea a doua a anului viitor

Vineri, 7 Decembrie 2012 (16:10:40)

Exportul de gaze naturale din România către statele UE va fi posibil din a doua parte a anului viitor, dar nu va fi realizat fizic, prin conducte, ci prin "backhaul", o procedură care permite schimburile virtuale, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

"Introducerea schimburilor de gaze este o obligaţie faţă de Comisia Europeană, care va fi îndeplinită în partea doua a anului 2013", a afirmat Havrileţ.

Potrivit lui Havrileţ, prima tranzacţie de tip backhaul este programată pentru luna martie a anului viitor, când Transgaz va organiza o licitaţie pentru transportul unei cantităţi de 50.000 de metri cubi de gaze pe zi prin reţeaua proprie pentru o companie din afara ţării care mai întâi cumpără gazele din România şi apoi le vinde pe piaţa locală. În mod corespunzător, o companie românească poate derula o operaţiune similară pe orice piaţă din UE.

Transgaz are posibiltatea să acorde contractul şi pe principiul primul venit-primul servit, a precizat Havrileţ.

România are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe rura Arad-Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul de gaze.

Preşedintele ANRE a adăugat că prin tranzacţiile de tip backhaul vor fi vândute cantităţi relativ mici de gaze, de 300-400 milioane metri cubi pe an, pe măsura capacităţii fizice de interconexiune.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de FMI şi Comisia Europeană (CE). CE a declanşat în luna octombrie procedura de infringement în cazul României pentru că nu asigură exportul de gaze.

Potrivit lui Havrileţ, este de aşteptat ca procedura de infringement să fie oprită odată ce România va introduce posibilitatea schimburilor transfrontaliere de gaze naturale prin contracte de tip backhaul.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV. Cele două companii asigură aproximativ două treimi din necesarul de gaze, iar diferenţa este importată în principal din Federaţia Rusă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele ANRE: Exportul de gaze va fi posibil din partea a doua a anului viitor.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele ANRE: Exportul de gaze va fi posibil din partea a doua a anului viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei