România îşi va asuma toate obligaţiile care îi revin în urma adoptării Protocolului de la Kyoto în cadrul celei de-a doua perioade de programare, a declarat, joi, la Conferinţa ONU privind Schimbările Climatice de la Doha, şeful delegaţiei române, Elena Dumitru, secretar general adjunct al MMP.
Cea de-a 18-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) a avut loc în perioada 26 noiembrie - 7 decembrie, în capitala Qatarului, Doha.
Din delegaţia României la această întâlnire au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) şi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Delegaţia a fost condusă de Elena Dumitru, secretar general adjunct al MMP, se arată într-un comunicat al ministerului.
Principalele teme de discuţie ale negocierilor de la Doha au fost continuarea Protocolului de la Kyoto, printr-o nouă perioadă de angajament după anul 2012 (CP2), şi pregătirea viitorului acord global post 2020, obligatoriu din punct de vedere juridic.
În acest sens, şeful delegaţiei României, Elena Dumitru, a subliniat, joi, în cadrul intervenţiei în plen, faptul că "România îşi va asuma toate obligaţiile care îi revin în urma adoptării Protocolului de la Kyoto în cadrul celei de-a doua perioade de programare şi va încuraja implicarea celorlalte Părţi la Convenţie, alături de Uniunea Europeană".
"Guvernul României acordă o atenţie particulară eficienţei energetice la nivel naţional, prin implementarea măsurilor adecvate în scopul respectării legislaţiei de mediu, şi a respectării mecanismelor flexibile conform Protocolului de la Kyoto", a mai spus Elena Dumitru.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea aspect major discutat în cadrul întâlnirii referitor la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global în domeniul schimbărilor climatice, menit să stabilească angajamente obligatorii pentru toate Părţile la Convenţie, Elena Dumitru a afirmat că România susţine acest proiect şi încurajează o abordare globală a acestei problematici.
În încheiere, delegaţia României a subliniat importanţa colaborării eficiente cu întreaga societatea civilă, cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu toate celelalte Părţi ale Convenţiei în scopul respectării şi implementării eficiente a măsurilor Protocolului de la Kyoto.
Protocolul de la Kyoto, intrat în vigoare în 2004, este un acord internațional privind mediul, care prevede, pentru țările industrializate, reducerea emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012, în comparație cu cele din 1990.