Un număr de 22 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au fost afectate în urma furtunii de la începutul acestei săptămâni, valoarea pagubelor fiind estimată de către autorităţile judeţene la aproape două milioane de lei.
Potrivit Prefecturii Constanţa, în urma furtunii din noaptea de duminică spre luni 107 localităţi au avut probleme privind alimentarea cu energie electrică, 28 de localităţi au rămas fără apă. De asemenea, au fost afectate şi 22 de unităţi de învăţământ şi 348 de locuinţe din judeţ.
"Autorităţile publice locale evaluează pagubele produse la locuinţe şi anexe gospodăreşti, iar o comisie a Prefecturii, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a analizat situaţia instituţiilor din judeţ afectate de furtună", a declarat, miercuri, prefectul Eugen Bola, la videoconferinţa prefecţilor cu ministrul de Interne Mircea Duşa.
El a mai precizat că Serviciul tehnic al Inspectoratului de Stat în Construcţii, alături de serviciile de contabilitate ale primăriilor din localităţile în care există unităţi de învăţământ afectate de furtună, a făcut o estimare a pagubelor suferite de şcoli, iar acestea se ridică la 1.888.000 de lei.
Conform sursei citate, au fost afectate de furtună 22 de şcoli şi grădiniţe din Constanţa, Medgidia, Eforie, Lumina, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Poarta Albă, Rasova şi Tortomanu
În videoconferinţă, ministrul de Interne, Mircea Duşa, le-a spus autorităţile constănţene să facă un deviz privind valoarea pagubelor, pe care să îl trimită ministerului, pentru a stabili cum va fi decontat.
Un secretar de stat i-a spus lui Duşa în videoconferinţă că în judeţul Constanţa au mai rămas cinci linii electrice de medie tensiune nealimentate şi 20 de posturi de transformare care trebuie înlocuite.
"Au trecut două zile, să luaţi măsuri astfel încât să realimentaţi gospodăriile cu energie electrică în cel mai scurt timp, fără comentarii şi fără justificări", a răspuns Duşa.