Familiile atestate să adopte copii vor fi alertate prin email sau sms atunci când intră pe o listă de potrivire teoretică cu un copil, măsura fiind vecesară viitorilor părinţi care, în lipsa informaţiilor, renunţă să îşi reînnoiască atestatele, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful ORA, Bogdan Panait.
Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a declarat, miercuri, că anul viitor va fi pus la punct un sistem prin care familiile atestate pentru adopţie să fie alertate, prin email sau sms, de fiecare dată când intră pe o listă de potrivire teoretică cu un copil adoptabil.
Panait a precizat că o astfel de măsură este necesară întrucât, în prezent, cei care obţin atestatul pentru adopţie nu primesc nicio informaţie ulterior şi, având în vedere că sunt puţine cazurile în care adopţia se face în mai puţin de un an, foarte mulţi sunt descurajaţi şi renunţă la ideea de a adopta.
În plus, ORA intenţionează să publice pe site o listă cu numărul de copii adoptabili la nivel naţional şi cu profilul lor (vârstă, starea de sănătate), astfel încât familiile care adoptă să ştie în permanenţă caracteristicile copiilor declaraţi adoptabili.
De asemenea, direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului ar putea organiza periodic întâlniri cu familiile care doresc să adopte, astfel încât acestea să poată cere şi primi informaţiile de care au nevoie.
Potrivit Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, republicată 2012, procesul de potrivire include o componentă teoretică şi una practică.
Potrivirea teoretică se iniţiază de către ORA pentru copiii aflaţi în evidenţa sa şi care urmează să fie încredinţaţi în vederea adopţiei, prin identificarea şi selectarea din Registrul naţional pentru adopţii a persoanelor/familiilor atestate care răspund în cea mai mare măsură nevoilor copiilor.
Lista persoanelor/familiilor se transmite de către ORA direcţiei de la domiciliul copilului, pentru continuarea demersurilor de potrivire.
Selecţia celei mai potrivite persoane/familii care urmează să parcurgă etapa potrivirii practice se realizează de către compartimentul de adopţii şi postadopţii din structura direcţiei, numai din lista transmisă de ORA.
La finalul procedurii de potrivire, compartimentul de adopţii şi post-adopţii din cadrul direcţiei întocmeşte un raport de potrivire, în care sunt consemnate concluziile referitoare la constatarea compatibilităţii dintre copil şi persoana/familia adoptatoare, precum şi propunerea vizând sesizarea instanţei judecătoreşti pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei.
După întocmirea raportului de potrivire, direcţia în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului sesizează, în maximum cinci zile, instanţa judecătorească, pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei.