Ministrul de Interne, Mircea Duşa, susţine că aproape 60.000 de lucrători ai MAI vor supraveghea, duminică, alegerile parlamentare, atrăgând, în acelaşi timp, atenţia că toate părţile implicate în scrutin vor fi "foarte vigilente", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mircea Duşa a spus, miercuri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, care a avut loc la Miercurea Ciuc, că, pentru asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor, la nivel naţional a fost disponibilizat un număr mare de lucrători ai MAI, respectiv 59.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit ministrului, din cele 50.000 de forţe de ordine, 33.000 se vor afla în secţiile de votare, iar restul va asigura liniştea şi ordinea pe perioada desfăşurării scrutinului.
"Am luat toate măsurile ca votul să fie secret, iar numărarea voturilor în secţiile de votare să se facă în conformitate cu legea 35 şi cu procedura elaborată de BEC. Atrag atenţia că MAI, aşa cum a făcut de la începutul campaniei şi cum va face şi în această săptămână, inclusiv sâmbătă, va aplica echidistant legea, indiferent de candidat, indiferent de formaţiunea politică. Fac apel către toţi competitorii politici să nu încerce să încalce prevederile legii, pentru că vom fi foarte fermi şi instituţiile abilitate ale statului, în primul rând cele ale MAI, vor aplica legea echidistant”, a spus Mircea Duşa.
Acesta şi-a exprimat speranţa că ultimele zile de campanie electorală nu vor aduce situaţii deosebite la nivel naţional, atenţionând că părţile implicate în alegeri vor fi, duminică, "foarte vigilente".
Potrivit ministrului de Interne, prefecţii trebuie să vegheze la buna desfăşurare a alegerilor din 9 decembrie, iar duminică se va urmări ca votul fiecărui alegător să fie unul personal, neinfluenţat de nimeni.
Totodată, Mircea Duşa a rugat primarii să ia măsuri de amenajare a secţiilor de votare şi le-a reamintit obligaţia de a transmite, până joi, listele electorale către birourile electorale ale secţiilor de votare.
"Primarii au primit de la direcţiile de evidenţă informatizată listing-ul cu evidenţa persoanelor de peste 18 ani şi aveau datoria să le reactualizeze, în conformitate cu prevederile legale. Ei trebuie să depună la birourile electorale ale secţiilor de votare în două exemplare, unul care se foloseşte în ziua de 9 decembrie în secţia de vot, celălalt exemplar urmând să fie pus la dispoziţia populaţiei pentru a fi consultat”, a afirmat Duşa.
În opinia acestuia, campania electorală a fost "normală", având în vedere că numărul incidentelor înregistrate până în prezent la nivel naţional - aproximativ şase sute - reprezintă doar o treime din totalul incidentelor înregistrate la alegerile locale, când, potrivit lui Duşa, "la trei săptămâni de la începerea campaniei electorale erau vreo 1.600 de incidente”.