Preşedintele Traian Băsescu afirmă că iniţiativa Ministerului Justiţiei de a interzice administrarea ca probe în dosarele de corupţie a înregistrărilor SRI este "în favoarea infractorilor" şi că e greu de explicat de ce ministrul Mona Pivniceru şi premierul Victor Ponta au ocolit CSAT.
"Ce ştiu însă cu certitudine este că, dacă această modificare legislativă s-ar aproba, un mare număr de dosare penale aflate pe rolul instanţelor ar fi afectate, probabil chiar întoarse înapoi la Parchete şi, de asemenea, un important număr de dosare aflate în ancheta procurorilor ar fi lipsite de unele elemente de suport. Să ne înţelegem foarte bine: simplele redări ale unor convorbiri telefonice nu pot fi ele însele probe, ci doar îi ajută pe procurori şi judecători să consolideze anumite probe sau îi ajută pe procurori să-şi stabilească acţiuni de obţinere a probelor. Oricum, a modifica acum legea siguranţei naţionale este greşit şi în favoarea infractorilor. Eu sunt convins că doamna ministru Mona Pivniceru nu-şi doreşte acest lucru", a declarat Băsescu într-un interviu publicat de "Evenimentul Zilei".
Întrebat dacă a apreciat poziţia premierului Victor Ponta care a spus că nu este de acord cu iniţiativa ministerului Justiţiei, Băsescu a răspuns că îi este greu să creadă că Ponta nu a fost la curent, adăugând că este "greu de explicat" de ce Pivniceru şi Ponta au ocolit CSAT.
"Îmi este greu să cred că domnul Victor Ponta nu a fost la curent cu această modificare. Este prea importantă- ca impact pentru Justiţie, dar şi pentru lupta împotriva corupţiei pentru ca primul ministru să nu fi fost informat înainte de lansarea ei în dezbatere publică sau în circuitul de avizare. De asemenea, este greu de explicat faptul că domnul Victor Ponta şi doamna ministru Mona Pivniceru au ocolit CSAT, în condiţiile în care discutăm despre afectarea conţinutului unei legi care viza siguranţa naţională", a afirmat Băsescu.
Totodată, întrebat dacă actuala putere face presiuni pentru intimidarea SRI şi restrângerii rolului instituţiei în lupta anticorupţie, cu referire la acuzaţiile lui Ion stat la adresa şefului acesteia, George Maior, Băsescu a răspuns "categoric da".
"Categoric da. Mulţi politicieni sunt obsedaţi de instituţiile care, în temeiul atribuţiilor legale, luptă împotriva corupţiei. SRI-ul este o structură a statului care, datorită specificului activităţii, se loveşte frecvent de cazuri de corupţie, pe care le semnalează instituţiilor abilitate, fie că acestea sunt Parchete, DNA sau structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vă asigur că nu numai Ion Stan atacă SRI. Ce vă pot însă garanta este că niciodată George Maior nu ar ameninţa pe cineva", a mai spus Băsescu.
Presa centrală a relatat, săptămâna trecută, că Guvernul este pe cale să limiteze atribuţiile SRI şi posibilitatea ca probe şi informaţii care privesc marea corupţie obţinute pe mandat de siguranţă naţională să fie admise în instanţă. Modificările, aflate la Guvern în avizare, prevăd că aceste informaţii obţinute pe mandate de siguranţă naţională pot fi utilizate ca probă în instanţă doar în dosarele care vizează infracţiuni la adresa securităţii naţionale.
Potrivit presei, există posibilitatea ca în unele dosare de corupţie deja începute în temeiul unor mandate pe siguranţa naţională anumite probe să fie declarate nule.