vineri, 30 nov 2012 - Anul XVII, nr. 281 (5186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Comunicaţiilor a trimis CNA spre analiză proiectul OUG ce modifică Legea audiovizualului

Vineri, 30 Noiembrie 2012 (15:08:11)

Ministerul Comunicaţiilor a trimis la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), spre analizare şi punct de vedere, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Am primit de la Ministerul Comunicaţiilor proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (de modificare a Legii audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, n.r.) spre analizare şi punct de vedere. În proiect nu mai există niciun fel de prevederi referitoare la modificarea statutului CNA. Urmează ca departamentele noastre de specialitate, serviciul juridic şi compartimentul de reglementări, să facă o primă analiză tehnică şi ulterior textul Ordonanţei va fi suspus dezbaterii în Consiliu, în cursul săptămânii viitoare", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Ministerul Comunicaţiilor este iniţiatorul acestui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG).

Trimiterea proiectului de OUG, spre analiză, la CNA implică faptul că Ordonanţa de Urgenţă nu a fost aprobată încă în Guvern, aşa cum a sugerat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, în 27 noiembrie.

Pe de altă parte, anunţul transmiterii la CNA a proiectului de OUG s-a produs în contextul în care cinci membri ai Consiliului - Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă - au susţinut, în 28 noiembrie, o conferinţă de presă, în care au spus că vor sesiza Comisiile pentru Cultură din Parlament în legătură cu OUG de modificare a Legii audiovizualului. "Şi, la rigoare, ne rezervăm dreptul de a sesiza Comisia Europeană şi Parlamentul European", a mai spus atunci Ioan Onisei.

De altfel, cei cinci membri ai CNA lucrează în prezent la o scrisoare despre OUG de modificare a Legii audiovizualului, care ar urma să fie transmisă instituţiilor europene, după cum a confirmat, vineri, 30 noiembrie, pentru MEDIAFAX, Gelu Trandafir, membru al CNA.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, 28 noiembrie, că OUG care modifică Legea audiovizualului nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial pentru că ministerele Justiţiei şi Finanţelor trebuie să dea forma finală a acestei, în urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanţă toate referirile la CNA.

"Nu s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa pentru că Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, în urma deciziei de ieri din Guvern de a scoate toate referirile la CNA, trebuie să dea forma finală", a spus Ponta, răspunzând unei întrebări în acest sens.

Ponta a precizat că din OUG au fost scoase condiţiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentând că tot ce se doreşte de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgenţă. Premierul a reiterat faptul că OUG a operat modificări doar la partea de fiscalitate.

Cu o zi înainte, Victor Ponta a declarat, în momentul în care a fost întrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG şi care era urgenţa, că s-a apelat la Ordonanţă pentru a introduce transparenţa fiscală în contractele de publicitate, el arătând că Guvernul face bugetul pe 2013 şi trebuie să ştie toate veniturile.

"Ceea ce s-a modificat s-a modificat vizavi de regulile fiscale şi modul de comercializare, de încheiere a contractelor privind publicitatea. Este doar o măsură de transparenţă pentru ca Fiscul să aibă acces la toate aceste date", a spus Ponta, marţi, 27 noiembrie.

Întrebat de ce era urgent să se modifice Legea audiovizualului, Ponta a explicat: "Pentru că era vorba despre condiţii fiscale şi de transparenţă fiscală şi construim bugetul pe 2013 şi trebuie să ştim foarte clar toate veniturile şi tot circuitul financiar". El a precizat că nu s-a modificat nimic referitor la CNA.

"Nu există niciun articol legat nici de membrii CNA, nici de funcţionarea CNA. Dacă la CNA se doreşte vreo schimbare, o va face Parlamentul, nu era atât de urgentă ca să o facem prin OUG", a spus Ponta.

Întrebat de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor proiectul privind Legea audiovizualului pentru dezbatere publică, Ponta a răspuns: "Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii, şi, oricum, e bun, nu vă faceţi griji!".

În ceea ce priveşte prevederile referitoare la suspendarea deciziilor CNA, Ponta a precizat că acolo era o problemă de raliere de procedură la Legea audiovizualului în sensul în care pentru toate sancţiunile administrative să se aplice regimul general, iar contestarea lor în instanţă le suspendă.

Pe de altă parte, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, Guvernul a modificat, marţi, 27 noiembrie, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea audiovizualului. Conform modificărilor, CNA va acorda licenţe audiovizuale de televiziune doar societăţilor care la data solicitării nu au restanţe faţă de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca având pondere semnificativă în formarea opiniei publice.

De asemenea, Ordonanţa schimbă modul de sancţionare a cabliştilor, care dacă nu vor asigura aceeaşi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.

Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizată de fiecare post TV în anul precedent.

Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune şi radio nu vor mai trebui plătite imediat, dacă sunt atacate în instanţă în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

OUG de modificare a Legii audiovizualului stabileşte şi reguli stricte pentru intermedierea achiziţionării de spaţiu publicitar televizat, care poate fi făcută numai în numele şi pe seama beneficiarului, cu oferte de preţ confirmate cu radiodifuzorul, intermediarul primind bani doar de la beneficiar.

Ordonanţa limitează la cinci numărul spoturilor publicitare şi de teleshopping izolate pe care le poate difuza zilnic un post de televiziune şi stabileşte că publicitatea la băuturi spirtoase poate fi difuzată numai în intervalul orar 23.00 - 6.00.

Prin modificarea Legii audiovizualului, se stabileşte că persoanele propuse la CNA trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să aibă reputaţie şi experienţă şi să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu şeful statului, preşedinţii Camerelor sau membrii Guvernului. De asemenea, conform ordonanţei, aceştia nu trebuie să aibă cazier fiscal sau judiciar.

Ordonanţa a provocat reacţii critice din partea preşedintelui CNA Răsvan Popescu, a International Advertising Association România şi a Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, 27 noiembrie, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.

IAA România a transmis, în aceeaşi zi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului "este de natură să afecteze în mod negativ funcţionarea normală şi competitivă a industriei de marketing, media şi comunicare", cerând Guvernului consultări pe acest document.

Şi Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) şi-a exprimat, într-un comunicat la momentul respectiv, agenţiei MEDIAFAX, nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002.

"Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.

Şi Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), a declarat, pe 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului, a fost adoptată de Guvern în mod neprofesionist, fără consultarea părţilor implicate şi dovedeşte rea-voinţă şi ură la adresa cabliştilor.

În schimb, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) a spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX, în 28 noiembrie, că OUG de modificare a Legii audiovizualului "completează prevederile legale existente cu reglementări care răspund unor probleme apărute în practica ultimilor ani în domeniul audiovizualului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Comunicaţiilor a trimis CNA spre analiză proiectul OUG ce modifică Legea audiovizualului.
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Comunicaţiilor a trimis CNA spre analiză proiectul OUG ce modifică Legea audiovizualului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei