Ministerul Afacerilor Externe a alocat în 2012 misiunilor diplomatice ale României pentru sărbătorirea Zilei Naţionale suma de de 1.956.055 lei pentru recepţii şi acţiuni de protocol, dar şi 19.732 euro pentru alte evenimente cultural-artistice.
"Cheltuielile necesare organizării Zilei Naţionale a României în străinătate au fost suportate din bugetele alocate misiunilor diplomatice la articolul de cheltuieli protocol. Pe lângă economiile realizate în cursul anului de către misiunile diplomatice la articolul 20.30.02 «cheltuieli de protocol» a fost necesară suplimentarea bugetului misiunilor diplomatice cu suma de 1.956.055 lei (echivalent 257.050 USD si 226.522 EUR), angajarea acestei sume fiind făcută în baza HG nr. 325 din 10 mai 1996 privind modul şi condiţiile în care misiunile diplomatice, oficiile consulare şi celelalte reprezentanţe oficiale ale României în străinătate pot să organizeze acţiuni de protocol şi reprezentare", evidenţiază MAE, într-o precizare transmisă, joi, la solicitarea MEDIAFAX.
De asemenea, MAE "a răspuns, punctual, solicitărilor primite de la anumite misiuni diplomatice în vederea organizării de evenimente pentru marcarea Zilei Naţionale".
Suma totală alocată de MAE până în prezent pentru astfel de evenimente se ridică la 19.732 euro.
Astfel, printre aceste evenimente se numără un concert de muzică populară, cu participarea solistei Nicoleta Voica şi a formaţiei acesteia, la sediul Haus der Begegnung din Viena (2.500 de euro); Săptămâna culturii româneşti la Havana, în Cuba (2.400 de euro), concert de gală la Nicosia, în Cipru, cu participarea naistului Nicolae Voiculeţ (4.500 de euro); expoziţia artistei Marilena Preda Sânc la Copenhaga (1.500 de euro); concertul artistei Fabienne Ambuhle, în cadrul Galei Românilor în Elveţia (832 de euro); concertul naistului Nicolae Voiculeţ la New Delhi (1.000 de euro); serie de evenimente organizate de Consulatul General al României la Milano (5.000 de euro); expoziţia "Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere" la Cahul (2.000 de euro).
De asemenea, pe fondul crizei economice şi din cauza faptului că nu a existat un buget special alocat pentru acţiuni, multe misiuni ale României în străinătate, fie au beneficiat de colaborarea cu alte instituţii (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român), fie au identificat pe plan local sponsori/parteneri pentru organizarea acţiunilor de diplomaţie publica, ori s-au limitat la organizarea recepţiei dedicate Zilei Naţionale.
În 2011, MAE a alocat circa 100.000 de euro pentru recepţiile de sărbătorire a Zilei Naţionale, ministerul precizând că în condiţiile bugetului de austeritate nu a alocat fonduri şi pentru alte evenimente.
În 2010, misiunile româneşti din străinătate nu au avut bani alocaţi de la buget pentru marcarea Zilei Naţionale a României, astfel că fie au apelat la sponsorizări pentru organizarea unor evenimente, fie au renunţat la acestea.
În 2009 MAE a alocat din bugetul propriu aproximativ 1,15 milioane lei pentru recepţiile organizate de ambasade şi consulate pentru a marca Ziua Naţională, acestei sume adăugându-i-se şi sponsorizări contractate de misiuni.