Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu a înţeles de ce au protestat membrii CNA, în condiţiile în care OUG nu modifica nimic referitor la această instituţie, el arătând că probabil aceştia "au citit pe surse" şi "au protestat pe surse".
"Nu am înţeles de ce protestau membrii CNA. Recunosc sincer că nu am reuşit să înţeleg. Probabil că au citit pe surse şi au protestat pe surse pentru că în discuţia de ieri din şedinţa de Guvern a fost foarte clar - nu este nimic atât de urgent de modificat la CNA", a spus Ponta.
Referitor la acuzaţiile aduse de ARD, privind totalitarimul mediatic şi CNA anulat ca instituţie, Ponta a precizat că reprezentanţii acestei alianţe habar nu au, nevăzând OUG.
"Ei habar nu au, nu au văzut Ordonanţa. Ei sunt neserioşi, nici nu au văzut ce scrie. (...). Mai sunt câteva zile de campanie şi toată lumea o să exagereze cu totalitarismul. Nu am adoptat nimic cu CNA", a spus Ponta.
Premierul s-a referit, ironic, la situaţia în care membrii PDL din CNA sancţionează televizunile care îl critică pe preşedintele Traian Băsescu, dar nu sancţionează televiziunea la care el este înjurat, deşi aceasta încalcă toate prevederile Legii audiovizualului.
"Evident că în momentul în care toţi membrii PDL din CNA sanţionează televiziunile care îl critică pe domnul preşedinte Băsescu, dar în schimb televiziunea unde se încalcă Legea CNA în toate punctele, pentru că în fiecare seară un candidat mă înjură pe mine, nu păţeşte nimic niciodată, dar aşa e în democraţia - în democraţie ei pe noi pot să ne înjure, invers nu se poate că se sancţionează", a spus Ponta.
Guvernul a modificat, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea audiovizualului. Conform modificărilor, CNA va acorda licenţe audiovizuale de televiziune doar societăţilor care la data solicitării nu au restanţe faţă de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca având pondere semnificativă în formarea opiniei publice.
De asemenea, Ordonanţa schimbă modul de sancţionare a cabliştilor, care dacă nu vor asigura aceeaşi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.
Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizată de fiecare post TV în anul precedent.
Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune şi radio nu vor mai trebui plătite imediat, dacă sunt atacate în instanţă în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.
OUG de modificare a Legii audiovizualului stabileşte şi reguli stricte pentru intermedierea achiziţionării de spaţiu publicitar televizat, care poate fi făcută numai în numele şi pe seama beneficiarului, cu oferte de preţ confirmate cu radiodifuzorul, intermediarul primind bani doar de la beneficiar.
Ordonanţa limitează la cinci numărul spoturilor publicitare şi de teleshopping izolate pe care le poate difuza zilnic un post de televiziune şi stabileşte că publicitatea la băuturi spirtoase poate fi difuzată numai în intervalul orar 23.00 - 6.00.
Prin modificarea Legii audiovizualului, se stabileşte că persoanele propuse la CNA trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să aibă reputaţie şi experienţă şi să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu şeful statului, preşedinţii Camerelor sau membrii Guvernului. De asemenea, conform ordonanţei, aceştia nu trebuie să aibă cazier fiscal sau judiciar.
Ordonanţa a provocat reacţii critice din partea preşedintelui CNA Răsvan Popescu, a International Advertising Association România şi a Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.
IAA România spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului "este de natură să afecteze în mod negativ funcţionarea normală şi competitivă a industriei de marketing, media şi comunicare", cerând Guvernului consultări pe acest document.
Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) îşi exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002.
"Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, întrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG şi care era urgenţa, că s-a apelat la Ordonanţă pentru a introduce transparenţa fiscală în contractele de publicitate, el arătând că Guvernul face bugetul pe 2013 şi trebuie să ştie toate veniturile.
"Ceea ce s-a modificat s-a modificat vizavi de regulile fiscale şi modul de comercializare, de încheiere a contractelor privind publicitatea. Este doar o măsură de transparenţă pentru ca Fiscul să aibă acces la toate aceste date", a spus Ponta.
Întrebat de ce era urgent să se modifice Legea audiovizualului, Ponta a explicat: "Pentru că era vorba despre condiţii fiscale şi de transparenţă fiscală şi construim bugetul pe 2013 şi trebuie să ştim foarte clar toate veniturile şi tot circuitul financiar".
El a precizat că nu s-a modificat nimic referitor la CNA.
"Nu există niciun articol legat nici de membrii CNA, nici de funcţionarea CNA. Dacă la CNA se doreşte vreo schimbare, o va face Parlamentul, nu era atât de urgentă ca să o facem prin OUG", a spus Ponta.
Întrebat de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor proiectul privind Legea audiovizualului pentru dezbatere publică, Ponta a răspuns: "Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii, şi, oricum, e bun, nu vă faceţi griji!".