Tarifele de primă pentru poliţele obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de către asigurători, în funcţie de rezultatele înregistrate pe acest segment de afaceri şi strategia de vânzare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
"Instituţia nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de primă RCA, întrucât acest lucru ar contravine directivelor europene şi atribuţiilor CSA", se arată într-un comunicat al autorităţii dat publicităţii după ce în presă au apărut informaţii cu privire la majorarea tarifelor RCA cu cu 50% sau chiar mai mult.
Săptămâna trecută, CSA a publicat un proiect de normă care propune ca tarifele de prime la poliţele RCA să fie stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului.
"Proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul 14/2011, pe care CSA îl supune dezbaterii publice în această perioadă, nu vizează majorarea tarifelor, ci are în vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care să conducă la un cuantum corect al tarifului de primă RCA, în beneficiul asiguraţilor şi păgubiţilor", se mai spune în comunicat.
În prezent, legislaţia spune că asigurătorii RCA sunt obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (...) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea poliţelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţie şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.
Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.
În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă.
Societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări şi City Insurance.