Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că aşteaptă de la echipa de experţi ECDC şi OMS care urmează să ajungă în România să explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau dacă este vorba de modul de administrare.
"Vrem să ne explice ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă în lot, dacă a fost o problemă de administrare. Concluziile finale vi le vom comunica", a spus Raed Arafat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a precizat că experţii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cel mai probabil vor veni în România în această săptămână, nu vor face nicio declaraţie până nu va fi încheiată analiza.
"Nu vor face nicio declaraţie până nu terminăm analiza. Rugămintea este să-i lăsăm să-şi facă treaba. Nu vor face nicio declaraţie nici când ajung, nici când intră, nici când ies din minister. Cel mai probabil vor sosi săptămâna aceasta, vor lucra cu colegii noştri. O să fie schimb de informaţie, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informaţii despre vaccin şi despre lotul respectiv", a spus minsitrul Raed Arafat.
Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.
Ministerul Sănătăţii a solicitat o expertiză din partea ECDC şi OMS pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.
"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", declara ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de Comisia MS.
Comisia a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.
Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde în intervalul martie - noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.
Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.
Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Ministrul Sănătăţii dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.