Preşedintele Traian Băsescu a sosit, vineri la prânz, la sediul Consiliului European de la Bruxelles, pentru a doua reuniune de lucru, după cea de joi noapte, a liderilor din ţările UE cu privire la bugetul pentru perioada 2014-2020.
Reuniunea de vineri a reprezentanţilor Consiliului European a început după ora 13.00.
Aceştia au analizat în ultimele ore noua propunere de buget prezentată de preşedintele Consiliul European, Herman Van Rompuy, în cursul nopţii, fiind de aşteptat ca şi preşedintele Băsescu să expună în cadrul reuniunii de lucru de vineri care este poziţia României faţă de noua formulă de alocare a fondurilor.
Este de aşteptat ca în urma reuniunii de vineri, care ar putea dura câteva ore, liderii europeni să ajungă la concluzia ca nu pot realiza consensul cu privire la bugetul UE pentru perioada 2014-2020, soluţia de compromis urmând să fie amânată pentru un nou Consiliu, care ar putea avea loc cel mai probabil în ianuarie 2013.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că nu crede în posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, poziţiile exprimate fiind prea îndepărtate, relatează AFP.
"Cred că în cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar să ajungem, adică la o decizie unanimă", a declarat Merkel la sosire, vinery.
"Eu cred că poziţiile sunt încă prea depărtate" unele de altele, între cei 27 de lideri reuniţi în jurul mesei, a adăugat ea. "Am spus întodeauna că nu este dramatic dacă vom considera această zi o primă etapă", iar "dacă vom avea nevoie de o a doua etapă, atunci trebie să ne acordăm timp", a adăugat ea, în faţa jurnaliştilor.
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o nouă propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", în biroul său, potrivit AFP.
În noua sa propunere, Van Rompuy a menţinut propunerea iniţială a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentând 1,01% din PIB-ul european, mulţumindu-se să taie mai puţin decât în varianta anterioară fondurile alocate agriculturii şi fondurile destinate ajutorării ţărilor sărace.
S-au acordat 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.
Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.
Prima sa propunere reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.
Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde.
Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.
Premierul britanic David Cameron a apreciat că noua propunere de buget pentru perioada 2014-2020 prezentată joi seara de către preşedintele UE Herman Van Rompuy nu aduce un "progres suficient", vineri, în a doua zi a summitului european, la Bruxelles, relatează AFP.
"Eu cred că nu există un progres suficient în acest stadiu", a declarat Cameron la sosirea sa, către ora locală 10.00 (11.00, ora României), la summit, care urmează să fie reluat la ora locală 12.00 (13.00, ora României).
"Nu este momentul de mici cârpeli. Nu este vorba despre deplasarea unor bani de la un capitol bugetar la altul. Avem nevoie să tăiem cheltuielile pe care nu ni le putem permite. Este ceea ce se întâmplă la noi şi este ceea ce trebuie să se întâmple şi aici", a declarat el.