Peste 500 de militari români vor pleca într-o misiune de şase luni pentru menţinerea păcii în Afganistan, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, afirmând, joi, la Arad, că retragerea forţelor române din această ţară va avea loc treptat, din 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Detaşamentul care pleacă în Afganistan este format din peste 500 de militari ai Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", aflat în Cetatea Aradului, care este modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii.
Comanda detaşamentului este asigurată de aproximativ 20 de militari ai Brigăzii 18 Infanterie "Banat".
Ceremonia de plecare a avut loc, joi, în Cetatea Aradului, în prezenţa ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care a declarat că retragerea forţelor române din Afganistan va avea loc treptat, începând cu jumătatea anului 2013.
"Ne vom dezangaja treptat, gradual, din Afganistan, pe măsură ce vom asigura creşterea maturităţii operaţionale a forţelor de securitate afgane. Începând de la jumătatea anului viitor, vom începe să ne reducem prezenţa acolo", a afirmat Dobriţoiu.
Ministrul Apărării a spus că are certitudinea că "nivelul de instruire al acestor oameni le poate asigura toate condiţiile pentru îndeplinirea misiunii".
"Important este să ne aducem oamenii acasă nevătămaţi, în condiţiile unui mediu geografic şi climatic deosebit de greu (...) Un lucru benefic este că peste 80 la sută din batalioanele româneşti au experienţă operaţională, deci au câştigat enorm în ceea ce priveşte maturitatea operaţională, iar noi în continuare vom sta fermi şi drepţi pentru a ne onora, după puterile noastre şi capacitatea noastră financiară, toate obligaţiile pe care ni le-am asumat, pentru că este uşor să fii de acord cu o decizie politică la masa şefilor de state şi guverne, dar este altceva să-ţi asumi riscuri şi responsabilităţi operaţionale alături de aliaţi", a declarat ministrul.
Corneliu Dobriţoiu a spus că, în acest moment, România are peste 2.200 de oameni în teatrele de operaţii şi că "dotările sunt asigurate de partenerii americani, mai ales cele care sunt dedicate creşterii gradului de protecţie şi securitate a forţelor dislocate".
Militarii din Cetatea Aradului au participat în mai multe misiuni în afara graniţelor, însă în misiunea actuală va fi cea mai numeroasă prezenţă.
În cadrul ceremmoniei de joi, militarii şi-au luat rămas bun de la familii, urmând să plece cu opt avioane, în etape, începând din 26 noiembrie.
Misiunea se va desfăşura în Provincia Zabul, sub comanda NATO, iar scopul principal îl reprezintă sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan pentru creşterea influenţei, menţinerea şi extinderea autorităţii sale, cât şi pentru dezvoltarea capacităţii instituţiilor guvernamentale, locale şi regionale. Principalele sarcini pe care le au militarii sunt interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente, menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea ascunzătorilor de armament, influenţarea pozitivă a populaţiei civile şi participarea la acţiuni umanitare