Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Ministerului Educaţiei, Guvernului şi Parlamentului alocarea a şase la sută din PIB pentru sistemul de învăţământ şi acordarea unui salariu egal cu salariul mediu brut pentru un cadru didactic debutant.
Solicitările Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt cuprinse în rezoluţia "Salvaţi învăţământul românesc!", pe care o va înainta Ministerului Educaţiei, Guvernului şi Parlamentului.
În rezoluţia adoptată la Conferinţa Naţională a FSLI, sindicaliştii cer respectarea prevederilor Legii educaţiei naţionale referitoare la alocarea, prin Legea bugetului de stat pe anul 2013, a unui procent de minimum şase la sută din PIB pentru educaţie.
"Acest procent ar permite terminarea investiţiilor în infrastructura şcolară, asigurarea unei salarizări decente, precum şi demararea altor investiţii necesare pentru desfăşurarea unui învăţământ modern", susţin sindicaliştii.
O altă cerinţă se referă la adoptarea, în regim de urgenţă, a unei noi legi de salarizare pentru personalul din învăţământ, act normativ care să prevadă că salariul unui cadru didactic debutant trebuie să fie egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie. Totodată, sindicaliştii cer ca actul normativ să prevadă că raportul dintre salariul maxim al unui cadru didactic şi salariul unui cadru didactic debutant trebuie să fie de 2:1, în acest fel fiind asigurată corecta poziţionare a personalului didactic în grila de salarizare a sistemului bugetar.
"De asemenea, se impune introducerea unei componente salariale suplimentare variabile, iar criteriul principal avut în vedere să fie performanţa individuală, fundamental fiind progresul şcolar al elevilor", se mai arată în rezoluţia FSLI.
În documentul citat, federaţia sindicală mai solicită realizarea, de urgenţă, a reformei curriculare, sub toate aspectele ei, astfel încât învăţământul românesc să fie corelat cu realităţile economice actuale, iar absolvenţii să dobândească competenţe care să le permită integrarea pe piaţa muncii.
Totodată, sindicaliştii cer demararea, în perioada imediat următoare, a procedurilor necesare pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere de la nivelul unităţilor de învăţământ, iar rolul decisiv în alegerea directorilor să revină consiliului profesoral.
FSLI precizează că rezoluţia va fi transmisă atât Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Guvernului şi Parlamentului, cât şi tuturor partidelor politice parlamentare.