Producătorii mici de energie regenerabilă vor putea opta pentru o schemă de sprijin din partea statului diferită de mecanismul certificatelor verzi, situaţie în care vor preţurile la consumatorii finali ar putea să scadă.
Producătorii de energie din surse regenerabile care au capacităţi sub 1 MW instalat şi cei care deţin centrale pe biomasă în cogenerare de înaltă eficienţă cu puteri de până în 2 MW vor putea opta pentru o nouă schemă de sprijin, prin care să comercializeze electricitate la preţuri reglementate unice pentru fiecare tip de tehnologie în parte, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Aplicarea noului sistem se sprijin este prevăzută în Legea energiei. Companiile care vor opta pentru acest sistem de sprijin vor vinde electricitate produsă pe piaţa reglementată, la un preţ care va fi determinat atât pe baza tarifelor reglementate şi a valorii certificatelor verzi pe care le-ar fi primit dacă ar fi ales schema de sprijin prin certificate verzi.
Potrivit unor reprezentanţi ai ANRE, preţul final pe care îl vor primi companiile care vor opta pentru această nouă schemă de sprijin va fi cu 10-15% mai mic decât cel de pe piaţa certificatelor verzi, dar aceste companii vor avea garanţia, stabilită prin lege, că furnizorii de energie le vor prelua electricitatea în mod obligatoriu.
În comunicat se precizează că nu pot alege acest tip de sprijin companiile care beneficiză de sistemul de certificate verzi sau de mecanismul de tip bonus, acordat centralelor în cogenerare de înaltă eficienţă.
Noua schemă de sprijin va trebui aprobată de Comisia Europeană pentru a fi pusă în aplicare.