Peste 250 de membri ai confederaţiei sindicale Cartel Alfa au pichetat, miercuri, sediile prefecturilor judeţelor Sibiu, Cluj, Hunedoara şi Covasna, în cadrul unei acţiuni organizate la nivel naţional, ei solicitând, între altele, modificarea Legii dialogului social şi creşterea salariului minim.
La Sibiu, peste 50 de membri ai filialei Cartel Alfa au pichetat, miercuri, timp de o oră, sediul Prefecturii, manifestând împotriva austerităţii, trasnmite corespondentul MEDIAFAX.
"Sunt astfel de acţiuni de pichetare a prefecturilor la nivelul întregii ţări. Este o acţiune conjugată cu cea declanşată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor ca urmare a măsurilor de austeritate ce se iau împotriva lucrătorilor în toată Europa. Punctual, la Sibiu şi în ţară confederaţia Cartel Alfa, prin noi, merge pe ideea de a reaminti încă o dată Executivului să îşi menţină promisiunile făcute în opoziţie, dar şi când au venit imediat la putere, în legătură cu modificarea Legii dialogului social, salariul minim pe economie de 850 de lei, pe care îl solicităm începând cu 1 ianuarie, modificarea Codului Muncii, o altă transparenţă privind privatizările societăţilor comerciale. Am avut astfel de discuţii şi în urmă cu câteva săptămâni cu reprezentanţii USL locali. Dânşii au transmis Guvernului doleanţele noastre", a declarat preşedintele Cartel Alfa Sibiu, Marius Vingerzan.
El a spus că va depune în acest sens un memoriu la prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, şi că aşteaptă un răspuns din partea Guvernului "pentru că nu mai e foarte mult timp până la alegeri", referitor la "un program clar de modificare a acestor legi".
El a explicat că, înainte de alegerile parlamentare, Cartel Alfa va lua o decizie la nivelul confederaţiei pentru a putea face "unele recomandări membrilor de sindicat în legătură cu alegerile".
Şi la Cluj-Napoca, peste 50 de sindicalişti de la Cartel Alfa au pichetat sediul Prefecturii Cluj, între orele 15.00 şi 16.00.
Ei s-au adunat în faţa instituţiei având pancarte cu mesaje în versuri, precum "Ne dorim să construim, să lucrăm, nu să oprim, dar locuri de muncă-nfiinţate, nu-s din austeritate, nici din sume sifonate" sau "Lăsaţi-ne să muncim, ajutaţi-ne să fim, oameni demni de ţara lor, al României popor, nu al UE cerşetor".
"Este un protest ţintit împotriva politicilor de austeritate promovate în ultimii trei ani, care nu au adus nimic bun. Cerem să se renunţe la aceste politici de austeritate şi să se drămuiască mai bine bruma de resurse care există, pentru a se investi şi a se crea locuri de muncă. Trebuie stimulat consumul, pentru că o regulă simplă spune că, dacă nu este consum, economia nu prosperă. Dacă noi tăiem resursele consumatorului, consecinţa va fi stagnarea progresului economic", a spus preşedintele Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş.
O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de subprefectul de Cluj Mihnea Iuoraş.
La Deva, aproximativ o sută de sindicalişti de la filiala Hunedoara a Cartel Alfa pichetează, miercuri după-amiază, sediul Prefecturii.
La acţiune participă sindicalişti din Poliţie, penitenciare, siderurgie şi industrie uşoară.
În plus faţă de revendicările la nivel naţional, sindicaliştii hunedoreni vor completarea sau modificarea legii unitare a pensiilor, prin recunoaşterea grupei I de muncă pentru muncitorii din metalurgie sau siderurgie din Hunedoara şi Călan, prin reducerea vârstei de pensionare.
O delegaţie a protestatarilor va depune un memoriu la Prefectura Hunedoara, solicitând ca revendicările lor să fie transmise Guvernului.
O acţiune similară a avut loc la Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 50 de sindicalişti de la Cartel Alfa au pichetat Prefectura Covasna.
Conform liderului sindical Bong Vilmos, printre revendicări se numără modificarea Legii dialogului social, slujbe de calitate şi stabile, un salariu minim adecvat, protecţie socială, păstrarea puterii de cumpărare, precum şi combaterea evaziunii fiscale.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a organizat, miercuri, acţiuni de pichetare în toată ţara, pentru a susţine o acţiune europeană care militează pentru păstrarea locurilor de muncă şi deblocarea negocierilor colective.
Potrivit reprezentanţilor confederaţiei sindicale, mesajul principal pe care protestatarii îl transmit va fi necesitatea modificării Legii Dialogului Social, pentru ca negocierile colective să poată avea loc, iar numărul contractelor colective să crească.
Cu ocazia Zilei de Acţiune Europeană, Spania, Portugalia, Grecia şi Italia vor fi în grevă generală, iar în restul statelor membre UE vor fi organizate mitinguri şi acţiuni de stradă, pentru a trage un semnal de alarmă.
Sindicaliştii europeni au realizat un studiu care a arătat că toate cele şapte state membre ale UE care au semnat un acord cu FMI au implementat aceleaşi politici şi au mers pe acelaşi tip de soluţii, respectiv diminuarea excesivă a salariilor şi uneori a pensiilor şi dereglementarea puternică a pieţei forţei de muncă.