Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va plăti din fondurile proprii pentru exproprierea terenurilor necesare extracţiei cărbunelui, urmând să recupereze banii de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege.
Legislaţia actuală prevede că plata despăgubirilor revine exclusiv statului, iar sumele pentru exproprieri trebuie aprobate de Ministerul Finanţelor Publice.
SNLO a fost inclusă în acest an într-o nouă societate de stat, denumită Complexul Energetic Oltenia, din care mai fac parte termocentralele Craiova, Rovinari şi Turceni.
În cazul în care companiile controlate de Ministerul Economiei care au expropriat terenuri din zona unei localităţi şi au "afectat semnificativ" respectiva localitate, vor putea, la solicitarea autorităţilor publice locale, "să organizeze vetre de sat cu utilităţile necesare desfăşurării traiului, în comunitatea nou înfiinţată".
"În măsura în care lucrările de exploatare minieră de interes public naţional afectează, în condiţiile legii, obiective de utilitate publică cum ar fi şcoli, biserici, cimitire, instalaţii de alimentare cu apă, gaze, iluminat stradal sau alte asemenea, titularii licenţelor de exploatare a zăcămintelor de lignit pot asigura, pe cheltuiala proprie, construcţia unor obiective similare, în condiţiile legii, la solicitarea
proprietarului acestora. În acest caz, afectarea poate fi făcută numai după construirea şi punerea în funcţiune", se spune în proiectul de lege.
Proiectul prevede că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va avea şi rolul de expropriator în numele statului pentru lucrările care au ca scop finanţarea investiţiilor în reţeaua de transport a gazelor naturale.