România îşi păstrează poziţia privind acordarea prin viitorul buget comunitar a unor alocaţii suplimentare atât pentru politica agricolă comună cât şi pentru fonduri structurale şi de coeziune, dar cu un management mai eficient decât cel anterior, a declarat, la Bruxelles premierul Victor Ponta.
El a particiat marţi la Reuniunea prim-miniştrilor din statele membre ale grupului "Prietenii Coeziunii", având ca temă bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020.
După reuniune Ponta a precizat că discuţiile se îndreaptă spre faza finală, dar că în cadrul Consiliului European trebuie armonizate poziţii diferite.
"Nu este un secret că discuţiile sunt dificile", a spus Ponta.
El a arătat că este posibil ca la summit-ul Consiliului European din 22-23 noiembrie să fie prezentate concluziile finale ale discuţiilor, adăugând însă în acelaşi timp că nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple.
El a precizat totodată că la reuniunea de la Bruxelles nu s-a discutat despre alocarea defalcată a fondurilor pentru fiecare ţară, deoarece pentru acest lucru este necesar ca mai întâi să fie stabilit bugetul comunitar.
Întrebat de jurnalişti dacă la stabilirea viitorului buget comunitar va exista o legătură între rata de absorbţie a fondurilor UE şi nivelul alocărilor, Ponta a aprecizat că din punctul de vedere al României - o opinie împărtăşită atât de el cât şi de preşedintele Băsescu - nu poate exista un alt criteriu decât cele stabilite de Comisia Europeană.