Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu nu este cel care să poată să solicite Parlamentului rediscutarea cazurilor lui Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, deoarece şeful statului nu are calitatea pentru a solicita acest lucru în locul DNA.
Ponta a fost întrebat cum vede solicitarea formulată de către preşedintele Traian Băsescu legată de discutarea cazurilor foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, odată cu cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu.
"Trebuie să existe o solicitare în acest sens. Nu preşedintele trebuie să ceară acest lucru, trebuie să ceară DNA acest lucru şi, din câte ştiu, Traian Băsescu nu este preşedintele DNA", a spus Ponta.
"Cred că trebuie să existe o cerere în acest sens, adică nu preşedintele este cel care sesizează Parlamentul. (...) Preşedintele înseamnă că are nevoie de un consilier juridic. Trebuie să ceară DNA chestia asta, nu preşedintele. Preşedintele din câte ştiu eu nu este şeful DNA. Deci, trebuie să ceară DNA, nu poate preşedintele să ceară în numele DNA acest lucru", a spus Ponta.
Premierul a precizat că soluţia în cazurile Borbely şi Dobre este să existe o nouă solicitare de începere a urmăririi penale.
"Soluţia este să existe o nouă solicitare. Ori, nu cred că poate să o facă preşedintele în numele DNA. E un pic bizar", a mai spus Ponta, amintind că solicitările iniţiale ale Parchetului au fost respinse prin vot.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely când se discută cazul Alin Trăşculescu.
Anunţul a fost făcut de către liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, luni, după şedinţa Biroului Permanent. El a spus că preşedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei în care a solicitat să se analizeze oportunitatea discutării cazurilor Dobre şi Borbely odată cu sesizarea MJ în cazul Trăşculescu. Toader a spus că solicitarea a fost trimisă Comisiei juridice, pentru un punct de vedere.
Camera Deputaţilor a respins, în 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
Astfel, în cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunităţii şi 183 de voturi "împotrivă".
Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi "pentru" şi 181 de voturi "împotrivă".
În 14 septembrie, preşedintele Băsescu a făcut o vizită la Bruxelles, în cursul căreia a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi cu comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding. Într-o conferinţă de presă susţinută atunci la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu declara că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri a fost amintit la întâlnirile de la Bruxelles şi menţiona că va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.
La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.
Camerei Deputaţilor a decis, în mai, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, în aprilie, decizia fiind luată cu numai şapte membri ai comisiei.
În 10 august, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.