Mai mult de jumătate din restaurantele din România nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă acestea se închid, a declarat luni într-o conferinţă Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.
"Cel puţin 50% din restaurantele din România nu merg în profit în momentul acesta. Sunt 50.000 de angajați care au probleme. Gândiți-vă că Oltchim are doar 3.000 de oameni", a spus Murad.
El afirmă că statul trebuie să vină în sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicări foarte clare, pe care le vor adresa următorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorală.
"Nu aș vrea să facem ceva acum care să nu fie considerat fair-play. Dar cum se instalează noul guvern, îi vom solicita introducerea tichetelor de vacanță și TVA la alimentație publică redus de la 24% la 9%. După alegeri, dacă nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai întâi în grevă japoneză pentru o oră. Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o oră, după care vor urma alte măsuri, dacă va fi necesar", a adăugat președintele federației.
El a arătat că hotelierii au păstrat în ultimii patru ani aceleași prețuri sau chiar le-au scăzut, cu toate că utilitățile și taxele s-au majorat.
"Creșterea de tarife nu este o măsură, pentru că și așa consumul este mic. Noi suntem prinși la mijloc - pe de o parte statul și taxele, iar de partea cealaltă consumatorul, care nu mai are posibilități", a adăugat Murad.
Președintele FPTR a mai afirmat că le-a transmis reprezentanților Ministeerului Dezvoltării Regionale și Turismului că dacă nu vor fi atenți la acest sector, se vor întâlni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, "pentru că jumătate dintre hoteluri vor ajunge pe mâna băncilor".