Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi, în întrevederea cu oficialii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că următoarele privatizări ale unor companii de stat trebuie pregătite mai bine "pentru a nu decredibiliza" tot procesul de privatizare din România.
Şeful statului a admis că responsabilitatea pentru eşecurile privatizărilor Petrom, Cuprumin sau Oltchim din ultimii doi ani aparţine şi părţii române, însă trebuie ţinut cont şi de realităţile de pe piaţa actuală.
"Voi face şi o remarcă cu privire la reformele structurale. Sunt de acord că nu am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin şi Oltchim. În afară de responsabilitatea de partea noastră, o altă parte importantă a nereuşitei a fost determinată şi de realităţile de pe piaţă", a apreciat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a apreciat în întrevedere că pentru România se prognozează şi anul viitor "o creştere economică modestă", având în vedere dificultăţile în absorbţia fondurilor europene care ar fi putut finanţa investiţiile, însă creşterea economică va fi frânată şi de "amânările din reformele structurale".
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz (TGN), apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii. Subiectul a fost discutat de cei doi oficiali în întâlnirea avută, miercuri, la Palatul Cotroceni, în contextul negocierilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante.
"Preşedintele şi premierul au fost de acord să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, cu argumentul că acum nu este momentul prielnic. Cei doi au agreat că este nevoie ca mai întâi să fie introdus managament privat care să crească valoarea celor două companii şi abia apoi să fie încheiate procedurile de vânzare de acţiuni", au arătat sursele citate.
Statul s-a angajat faţă de Fondul Monegar Internaţional să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, dar a fost amânată din motive tehnice.