Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV, că realizarea unei înţelegeri, a unei atmosfere civilizate între partidele rivale după alegerile din decembrie va fi foarte importantă pentru relaţia cu SUA, care îşi doresc un aliat stabil.
Ambasadorul a subliniat că o nouă perioadă de instabilitate nu ar fi benefică.
Întrebat către cine era îndreptat mesajul său privind temerea că alegerile din decembrie ar putea să dezbine poporul, Gitenstein a răspuns: "Era un mesaj pentru întreaga Românie şi pentru politicienii români, pentru cei care conduc România".
Chestionat în legătură cu modalitatea în care aceste alegeri ar putea să dezbine poporul, ambasadorul american a apreciat că România se confruntă cu o problemă similară celei de acum din SUA. El a explicat că în SUA votul popular e divizat în părţi aproape egale, ceea ce va crea probleme în privinţa guvernării ţării, iar România are o problemă similară.
"Eu spun doar că, din punctul de vedere al statului american, crearea unei înţelegeri, a unei atmosfere civilizate între partidele rivale, după alegeri, va fi un lucru foarte important pentru România, nu numai pentru România, ci şi pentru relaţia sa cu SUA, pentru că noi ne dorim un aliat stabil, vrem ca guvernul român să poată lua decizii pe care să ne putem baza, oricare ar fi acestea", a arătat Mark Gitenstein.
Întrebat despre ideea unei noi suspendări a preşedintelui Băsescu în cazul în care USL câştigă alegerile, iar şeful statului refuză desemnarea lui Victor Ponta premier, ambasadorul SUA a răspuns: "N-am să intru în discuţii ipotetice. N-am idee ce se va întâmpla în aceste alegeri sau ce va face domnul Băsescu, sau dacă domnul Ponta va fi ales. Pot să vă spun doar care e poziţia SUA: o nouă criză constituţională în aceste câteva luni nu va fi benefică României şi nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem să vedem stabilitate. Vrem să vedem alegătorii decizând cine vor să le conducă ţara şi vrem ca orice diferende care ar apărea să fie rezolvate într-o manieră cât mai civilizată şi mai amiabilă. Iar apoi să începeţi să luaţi decizii".
El a apreciat că 2013 va fi un an dificil pentru România, nu atât din cauza situaţiei interne, cât din cauza situaţiei europene.
"Pieţele dumneavoastră de desfacere sunt europene, iar Europa e acum în criză. Cred că România e pe punctul de a face progrese remarcabile, datorită reformelor întreprinse şi mi-ar plăcea să văd aceste progrese realizate. Cred că asta necesită stabilitate", a explicat Gitenstein.
Întrebat dacă apreciază, în concluzie, că o nouă încercare de suspendare a preşedintelui ar crea instabilitate, ambasadorul a răspuns: "N-am idee ce se va întâmpla după aceste alegeri. Spun numai că o nouă perioadă de criză constituţională şi de nesiguranţă privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziţie în privinţa suspendării, nici în privinţa alegerii lui Ponta de către preşedinte".
"Tot ce le-am spus tuturor celor implicaţi este exact ce am spus în acel discurs, şi anume că stabilitatea, consensul, coabitarea civilizată şi stabilitatea în domeniul decizional şi predictibilitatea deciziilor sunt importante pentru economia dumneavoastră, pentru investiţiile occidentale, pentru relaţia dumneavoastră cu SUA şi, bănuiesc eu, cu UE. N-am să intru în discuţii ipotetice", a adăugat Mark Gitenstein.