Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV, că au fost companii care au renunţat să investească în România din cauza corupţiei, a imprevizibilităţii procesului de decizie, a nivelului de transparenţă.
Întrebat dacă au existat companii care au vrut să investească în România şi care s-au retras, ambasadorul american a răspuns: "Da, ştiu companii care s-au gândit să vină în România, dar erau îngrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Mă refer la corupţie, la transparenţa guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Mă refer la modul în care se fac afacerile".
El a spus că a existat şi "frustrare".
"Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. În special deciziile legate de recuperarea TVA datorată lor, de ajutorul de statului... Mai multe companii au fost foarte nemulţumite de licitaţii, au simţit că procesul era fie incorect, fie imprevizibil", a explicat Gitenstein.
"Ştiu companii active aici, nu voi da nume, ale căror consilii de administraţie discutau dacă să investească aici sau în Turcia, sau Slovenia, sau în alte ţări, iar în final au decis să nu mai investească aici", a adăugat ambasadorul SUA.
Mark Gitenstein a arătat că, pe de altă parte, de la încheierea crizei şi stabilizarea leului, datorită faptului că, în final, au fost respectate dispoziţiile legale, câteva companii majore au făcut investiţii importante în România. El a dat ca exemplu compania Ford, care a făcut o investiţie de un miliard de dolari şi care continuă să mărească producţia de maşini B-Max la Craiova, ceea ce este un semn bun.
Aflat la finalul mandatului său în România, Mark Gitenstein a precizat că, de când a venit aici, a vrut să atragă şi mai mulţi investitori americani. Însă a menţionat că ceea ce îşi doresc aceştia este predictibilitate.
"În 20 de ani, cât am reprezentat companiile americane, am învăţat că nu le pasă aşa de mult care sunt politicile fiscale, vor doar să ştie că va fi o politică anume şi vor să ştie care va fi aceasta, ca să se poată organiza în vederea acelei politici. În condiţiile în care este foarte imprevizibilă şi se schimbă odată cu ministrul, din cauza instabilităţii politice extraordinare, nu e un lucru bun, cel puţin pentru atragerea investiţiilor", a subliniat ambasadorul SUA.
Întrebat dacă este de părere că Rmânia va prezenta mai mult interes pentru investitorii americani, Mark Gitenstein a răspuns: "Cred că da, dacă faceţi reformele. Dacă deveniţi o ţară atractivă pentru investitorii americani, ei vor investi aici. Nu vor investi aici pentru că-i rog eu, nici pentru că-i roagă Mitt Romney sau Barack Obama".
"Prezenţa americană în România e semnificativă, iar ea va creşte dacă faceţi aceste reforme", a continuat Gitenstein.
În opinia sa, cea mai mare ameninţare economică nu este internă, ci externă.
"Pieţele dumneavoastră de export sunt în Europa, iar Europa e încă, dacă nu în recesiune, cel puţin la limită, încercând să-şi revină din recesiune. Odată ce-şi va reveni din recesiune, pieţele de export se vor mări. România are o economie productivă în mod natural, datorită costurilor scăzute şi a resurselor sale. Şi a talentului românilor. Cred că exporturile dumneavoastră vor creşte, iar asta va fi un lucru bun. Cred că nerealizarea reformelor sau oprirea reformelor poate fi o ameninţare reală pentru această revenire", a mai spus Gitenstein.
El a apreciat că firmele americane vor veni în România "numai dacă e un loc bun pentru investiţii".