Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, declară, în documentul depus la dosarul de candidatură pentru mandatul de senator în Sectorul 4, obţinut de MEDIAFAX, că a fost colaborator al Securităţii, menţionând că "în prezent este deschisă o acţiune în justiţie pentru revizuirea deciziei de fond".
Declaraţia pe propria răspundere privind colaborarea sau necolaborarea cu fosta Securitate este obligatorie a fi depusă de dosarul de candidatură.
Candidatul are obligaţia să declarare, în dosarul de candidatură, dacă a fost sau nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul OUG 24/2008.
În declaraţia depusă la BEM, Voiculescu a tăiat opţiunea "nu am fost lucrător al Securităţii", în document rămânând opţiunea "am fost colaborator" al Securităţii/
Voiculescu a semnat declaraţia prin care admite colaborarea cu Securitatea, însă scrie pe aceasta că "în prezent este deschisă o acţiune în justiţie pentru revizuirea deciziei de fond".
OUG 24/2008 defineşte termenii de lucrător al Securităţii, colaborator al Securităţii sau persoanele care sunt asimilate colaboratorilor.
Astfel, colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Dan Voiculescu este singurul dintre candidaţii USL în Bucureşti care precizează că a colaborat cu fosta Securitate.
El candidează în colegiul în care a candidat şi în 2008.
Voiculescu şi-a anunţat, în iunie, demisia din Senat, spunând că motivul este respingerea unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.
Demisia lui Voiculescu a determinat mutarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare de la ICCJ la Tribunalul Bucureşti.