Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 30 oct 2012 - Anul XVII, nr. 254 (5159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plenul Parlamentului a votat noii membri ai CNA

Marţi, 30 Octombrie 2012 (16:48:00)

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat, marţi, pe Viorel Vasile Buda (PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA.

Totodată, plenul reunit i-a votat pe Nicoleta Nicolae Ioana (PNL), Orsolya Eva Borsos (UDMR), Gheorghe Bălăşoiu (PSD), Mircea Valeriu Deacă (Preşedinţie) şi Alexandru Ion Giboi (Guvern) în calitate de membri supleanţi ai CNA.

Candidaţii propuşi de PDL, respectiv Ioan Onisei - membru titular şi Marius Iuraşcu - supleant, nu au întrunit voturile necesare validării, ca şi Avram Crăciun - membru titular propus de UNPR.

Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Candidaţii au obţinut următoarele voturi: Ioan Onisei (membru titular) - 26 voturi "pentru", 206 voturi "împotrivă"; Marius Cristian Iuraşcu (supleant) - 31 voturi "pentru", 201 voturi "împotrivă"; Viorel Vasile Buda (titular) - 223 voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă"; Nicoleta Nicolae Ioana (supleant) - 229 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă"; Avram Crăciun (membru titular) - 49 voturi "pentru", 183 voturi "împotrivă"; Lorand Turos (titular) - 221 voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă"; Orsolya Eva Borsos (supleant) - 228 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă"; Maria Monica Gubernat (titular) - 228 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă"; Răsvan Popescu (titular) - 230 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă"; Gheorghe Bălăşoiu (supleant) - 228 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă"; Florin Gabrea (titular) - 229 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă"; Mircea Valeriu Deacă (supleant) - 232 voturi "pentru", 0 voturi "împotrivă"; Laura Corina Georgescu (titular) - 231 voturi "pentru", 1 vot "împotrivă"; Alexandru Ion Giboi (supleant) - 232 voturi "pentru", 0 voturi "împotrivă".

Potrivit Legii audioviziualului, candidaturile se aprobă cu voturile majorităţii parlamentarilor prezenţi.

La şedinţa de marţi, din totalul de 427 de senatori şi deputaţi au fost prezenţi un număr de 234 de aleşi.

Pe buletinul de vot au fost înscrise numele a şase persoane, parlamentarii trebuind să taie două dintre acestea, având în vedere că două nominalizări aparţineau Senatului şi două - Camerei Deputaţilor. Două nominalizări au fost făcute de Preşedinţie, respectiv de Guvern.

Totodată, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a precizat că lipsa parlamentarilor democrat-liberali de la şedinţa de marţi a plenului a fost cauzată de faptul că aceştia nu au aflat decât la ora 13.00 de convocarea acestei şedinţe. Mircea Toader a mai spus că discuţia privind numirea noilor membri ai CNA s-a amânat o dată, pentru ca liderii de grup să găsească posibilitatea ca un membru propus de PDL, Ioan Onisei, să fie în CNA, însă această discuţie nu a mai avut loc.

Birourile Permanente ale celor două Camere au aprobat, marţi, reunirea plenului comun, începând cu ora 13.00, pe ordinea de zi figurând un singur punct, respectiv votarea celor şase membri CNA, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Numirea membrilor CNA a fost reluată de Parlament marţi, după ce la şedinţa din 23 octombrie acest lucru a fost amânat.

Numirea celor şase noi membri ai CNA, care au un mandat cu o durată de şase ani, vine în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră în luna decembrie. Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră în decembrie sunt Răsvan Popescu (preşedintele CNA), Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.

În urma votului dat marţi de plenul Parlamentului, doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos îşi vor continua activitatea în CNA.

Răsvan Popescu şi-a început activitatea în CNA în anul 2000, numărându-se printre cei mai longevivi membri ai Consiliului. Popescu este şi preşedinte al CNA din anul 2007.

Lorand Turos şi-a început efectiv activitatea în CNA în martie 2012. Propus de UDMR, Lorand Turos a fost numit de Parlament membru titular în CNA pentru perioada de mandat rămas după ce Attila Szasz, fost membru al Consiliului, şi-a dat demisia. La momentul numirii sale, Lorand Turos ocupa funcţia de director executiv comercial al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Numirea în plenul Parlamentului a noilor membri ai CNA Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea şi Laura Corina Georgescu vine după ce pe pe 23 octombrie aceştia au fost validaţi de Comisiile parlamentare pentru Cultură. Atunci, votul s-a dat în absenţa PDL, partid care la momentul respectiv analiza dacă are temei legal să conteste un eventual vot al plenului, în privinţa noilor membri ai CNA, la Curtea Constituţională.

Atunci, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat, pentru presă, că în şedinţa reunită a grupurilor permanente ale Camerei şi ale Senatului s-a hotărât, legat de configuraţia CNA, ca fiecare grup parlamentar să aibă o candidatură, alături de reprezentantul preşedintelui României şi de cel al Guvernului României.

"Asta însemna 6 candidaţi pe 6 locuri. Când am intrat în sala de şedinţe, la fel de surprins ca şi preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, domnul senator Sergiu Nicolaescu, ne-am trezit cu o listă înaintată în ultima clipă, în care decizia comună a Birourilor reunite ale celor două Camere a fost încălcată şi PSD a înaintat două propuneri, respectiv pe doamna Maria Monica Gubernat şi pe domnul Răsvan Popescu", a spus Radu F Alexandru.

El a susţinut că la fel de surprins ar fi fost şi Răsvan Popescu, actualul preşedinte al CNA, care ştia că va fi propus de PNL şi nicidecum de PSD, pentru un nou mandat de membru titular în CNA. "Asta neînsemnând că domnul Răsvan Popescu refuză să fie nominalizat de PSD. Faţă de această situaţie am cerut, cum mi s-a părut firesc, o pauză de consultări, pentru a se lua legătura cu liderii partidelor care au participat la Birourile permanente şi a se respecta această decizie. Colegii din USL, din UDMR şi din Grupul Parlamentar Progresist au refuzat această pauză de consultări, motiv pentru care reprezentanţii PDL nu participă la vot şi vom vedea dacă avem temei, dacă avem susţinere legală, pentru a contesta decizia care urmează cu siguranţă să fie luată în plen la Curtea Constituţională", a mai spus la momentul respectiv Radu F Alexandru.

Senatorul PDL a spus că, într-un fel, se repetă "absolut la indigo" situaţia care a fost în cazul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române. "Atunci, reprezentanţii PDL au fost eliminaţi în totalitate, acum se încearcă o totală dezechilibrare a componenţei CNA, o instituţie de la care se aşteaptă atât de mult şi care este, în fapt, practic paralizată de partizanatul politic al unor oameni care sunt acolo ca să reprezinte intereselor celor care i-au trimis şi nu să apere corecta funcţionare a media în spaţiul public", a spus Radu F Alexandru.

El s-a referit la faptul că fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

De cealaltă parte, senatorul PSD Georgică Severin a spus la momentul respectiv, după votul din Comisiile de Cultură, că parlamentarii PDL încearcă să creeze "confuzie", făcând referire la cazul Consiliului de Administraţie al TVR.

"Numărul de propuneri (pentru membrii titulari în CNA, n.r.) poate fi mai mare, nu este o problemă. Plenul este cel care decide. Comisiile de Cultură au dat un vot consultativ, ţinând cont de anumite lucruri. Se încearcă să se inducă o confuzie, respectiv să se ia situaţia de CA al TVR şi să se aducă aici (în cazul CNA, n.r.). Dacă Legea de funcţionare a TVR era foarte clară şi spune că nominalizările se fac de către Cameră în funcţie de algoritmul politic, în legea CNA se spune foarte clar că (membrii CNA, n.r.) se nominalizează de către Senat şi de către Camera Deputaţilor. Nu există un algoritm politic", a explicat Georgică Severin.

Legat de eventualele voturi din Comisiile de Cultură şi din plenul Parlamentului, Georgică Severin a reamintit că "nu e foarte multă vreme de când, deşi la nivelul Birourilor permanente se picase de acord că se va prelungi mandatul domnului Grigore Zanc (de membru al CNA, n.r.), în plen, domnia sa a fost înlocuit cu domnul Jucan (Valentin-Alexandru Jucan, propus de PDL, n.r.)". "Nu o să pun întrebarea acum cine este domnul Jucan faţă de domnul Zanc, dar PDL aşa a procedat", a spus Severin.

Senatorul PSD a spus că parlamentarii încearcă să readucă "echilibrul care a fost la nivelul CNA". "Dacă ne gândim şi acum câţi din CNA sunt nominalizaţi de PDL... Se vine la un echilibru normal", a explicat Georgică Severin.

În timpul audierilor din Comisiile de Cultură din 23 octombrie, Răsvan Popescu a spus că, în ultimii cinci ani, a lucrat ca preşedinte al CNA, iar înainte de a intra în Consiliu a fost jurnalist şi purtător de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României.

"Tot acest traseu, sper că m-a ajutat să acumulez o experienţă care poate să îmi fie de folos şi în viitor. Tocmai de aceea mulţumesc pentru apreciere, pentru nominalizare, pentru posibilitatea de a merge mai departe şi de a folosi toată această experienţă. Ca preşedinte al CNA, am încercat să fiu un factor de echilibru între colegii mei, un factor de echilibru în tot ceea ce înseamnă raportul cu publicul, cu posturile de televiziune şi radio, cu tot ce înseamnă industrie şi sper că, în condiţiile date, de cele mai multe ori am şi reuşit", a spus Răsvan Popescu.

Maria Monica Gubernat - propusă de PSD ca membru titular în CNA - a spus că este consilier la grupul parlamentar PSD, postură din care a lucrat cu reprezentanţii mass-media. De asemenea, ea a făcut parte din comisiile care au stabilit timpii de antenă în campania electorală.

La rândul său membru în CNA, Lorand Turos a spus că înainte de a-şi începe activitatea în Consiliu a lucrat în presa scrisă şi audiovizuală maghiară şi la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

Viorel Vasile Buda - propus ca membru titular în CNA de PNL - a spus că este pe cale să îşi încheie mandatul de deputat în Comisia de Educaţie, iar înainte a fost inspector şcolar general în judeţul Satu Mare. "O vreme îndelungată director la Grupul Şcolar de Transporturi şi Telecomunicaţii, am activat două mandate în Comisia de Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului Judeţean Satu Mare. Am lucrat în ţară şi străinătate, am mai multe activităţi. Merg cu inima deschisă în echipa CNA, sunt un om de echipă şi voi desfăşura o activitate de echipă", a mai spus Viorel Vasile Buda.

Florin Gabrea - propus ca membru titular al CNA de Preşedintele României - a spus că a studiat arhitectura, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a lucrat în televiziune timp de cinci ani. "În perioada 2004 - 2008, am scris cronică săptămânal la programele Tv. Cred că sunt un bun spectator, dar aş vrea să fiu şi un util spectator, în măsura în care s-ar putea din punctul de vedere al CNA aduce anumite corijări în limitele reglementării legale", a spus Florin Gabrea. El este fratele regizorului Radu Gabrea, la ale cărui filme a colaborat în calitate de scenarist.

Laura Corina Georgescu - propusă ca membru titular în CNA din partea Guvernului - a spus că, din 1992 până în 2003, a pus, alături de Felicia Meleşcanu, bazele TVR Internaţional, precizând, totodată, că a colaborat cu Florin Călinescu la emisiunea "Chestiunea zilei". "Din 2003, am trecut de cealaltă parte a baricadei, am intrat pe comunicare şi relaţii mass-media în administraţia publică centrală şi, timp de zece ani, la Guvernul României am făcut comunicare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene", a spus ea, precizând că speră să poate aduce un punct de echilibru în CNA.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plenul Parlamentului a votat noii membri ai CNA.
 Vizualizări articol: 693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plenul Parlamentului a votat noii membri ai CNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei