MAI a cerut permisiunea CNA de a difuza, în campania electorală, gratuit, la posturile TV şi radio, o serie de spoturi cu Cătălina Ponor, Gheorghe Zamfir, Connect-R şi Steliana Sima, pentru prevenirea infracţiunilor, în special a mitei electorale, Consiliul urmând să ia joi o decizie în acest caz.
Potrivit unei adrese transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) intenţionează să deruleze, în perioada 9 noiembrie - 9 decembrie, o campanie de informare şi responsabilizare a cetăţenilor pentru exercitarea unui vot legal.
MAI mai spune că acest demers noncomercial, asemănător celor desfăşurate cu ocazia precedentelor campanii electorale din anii 2009 şi 2012, "are ca scop prevenirea infracţiunilor în legătură cu procesul electoral, în special a mitei electorale". Campania, intitulată "Fii responsabil! Votează legal!, este susţinută de afişe, flyere, spoturi TV şi radio.
În acest context, MAI a solicitat CNA să analizeze posibilitatea introducerii în Decizia privind principiile şi regulile de desfăşurare prin intermediul posturilor de radio şi televiziune a campaniei electorale pentru alegerea CAmerei Deputaţilor şi a Senatului, pe care Consiliul urmează să o aprobe cel mai probabil joia viitoare, a unei recomandări de difuzare în cadrul emisiunilor electorale şi a celor de dezbatere electorală a acestor spoturi realizate de către Minister.
"Menţinonăm că spoturile din cadrul campaniei 'Fii responsabil! Votează legal!' promovează o atitudine civică în sensul exercitării unui vot legal, neinfluenţat de vreuna din forma mitei electorale", mai spune MAI, precizând că în aceste spoturi apar gimnasta Cătălina Ponor şi cântăreţul Connect-R, interpreta de muzică populară Steliana Sima şi naistul Gheorghe Zamfir. În adresa MAI se precizează că personalităţile folosite în spoturi nu sunt candidaţi ori reprezentanţi ai vreunei formaţiuni politice.
În unul din spoturi, Cătălina Ponor spune: "Am ajuns la performanţă după ce am muncit foarte mult. Cu multe sacrificii şi multe antrenamente. De aceea, consider că românii aşteaptă mai mult de la noi, cei care ducem numele României mai departe. Vreau să trăiesc în ţara mea şi să-mi fie respectate drepturile. Sunt româncă şi votul meu contează. Doar tu decizi. Nu contează pe cine, ci cum. Votează corect şi legal".
Pe de altă parte, Connect-R spune într-un alt spot "Totul începe cu noi. Toate hotărârile importante trebuie să le iei singur. Fără influenţa altora", în timp ce Steliana Sima afirmă într-un spot "Spiritul democraţiei nu îl găsim afar, ci vine din interior. Votul nu este de vânzare. Este un drept constituţional. Tu decizi!".
Într-un alt spot, Gheorghe Zamfir afirmă "După ce cortina se lasă, rămân aplauzele. Aceasta este împlinirea noastră, ca artişti. Aceasta este comunitatea din care facem parte. Suntem responsabili pentru toţi semenii noştri. Tu decizi! Nu îţi risca libertatea pentru o brumă de bani sau pentru un kilogram de făină. Noi, ca popor, merităm mai mult. Votează legal!".
Membrii CNA au discutat în şedinţa de marţi despre această campanie pe care MAI intenţionează să o desfăşoare. Unii dintre membrii CNA - Valentin-Alexandru Jucan şi Narcisa Iorga - nu au părut încântaţi de modul în care au fost concepute aceste spoturi.
Valentin-Alexandru Jucan a spus că mesajele promovate de aceste spoturi "nu prea au de-a face cu responsabilitatea pe care trebuie să o promoveze Ministerul de Interne".
"Consider că aceste scripturi nu prea au de-a face cu conţinutul şi cu responsabilitatea pe care trebuie să o promoveze Ministerul de Interne. Avem nişte personaje, dar care, de exemplu, spun «Tu decizi. Votează legal». E dreptul meu să aleg dacă votez legal sau nu, dar nu spune că eu decid. Fii clar în exprimare tu,ca Minister de Interne. «Votează legal» atât (...) Consider că Ministerul de Interne trebuie să fie cât se poate de precaut în cuvintele pe care le foloseşte, pentru că este o autoritate extrem de importantă a statului. Nu cred că romanele foiletoane au de-a face cu procedura de vot", a spus Jucan.
Însă, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că membrii Consiliului nu sunt în situaţia de a analiza conţinutul unui spot sau altul. "Singura posibilitate era să le dăm posibilitatea ca în cadrul emisiunilor informative să poată prezenta informaţii privind sistemul electoral, calendarul campaniei, tehnica votării, mesaje de interes public emise de autorităţile publice fără să spunem noi cum să arate mesajele respective", a spus Popescu.
"Cu tot respectul faţă de persoanele care este posibil să fie implicate în acest proiect, dar Ministerul Administraţiei şi Internelor din România nu are suficientă autoritate şi are nevoie să se exprime şi să ia legătura cu populaţia prin Connect-R, Cătălina Ponor, Steliana Sima şi Gheorghe Zamfir? (...) Eu înţeleg că doresc să fie mai diferabil (...), dar totuşi e un moment de o maximă responsabilitate, în care fiecare cetăţean dacă doreşte sau nu îşi dreptul pe care îl are (...) Nu cred că e nevoie de Cătălina Ponor, Conecte-R, Steliana Sima şi Gheorghe Zamfir şi Steliana Sima", a spus Valentin-Alexandru Jucan.
Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că mesajul trebuie să apară la TV şi radio ca fiind din partea MAI, "marcat ca atare". "Sigur putem vorbi despre conţinut, nu este neapărat treaba noastră", a spus Onisei, precizând că este libertatea radiodifuzorilor dacă difuzează sau nu spoturile cu pricina.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că mesajele din spoturile MAI nu sunt de interes public, ci sunt chiar electorale.
"Noi, practic, prin decizia pe care o vom lua, le dăm posibilitatea să prezinte sau chiar obligaţia radiodifuzorilor de a prelua aceste mesaje ca fiind de interes public, deşi eu personal nu le văd ca fiind de interes public, ci chiar electorale. Aceste mesaje, aşa cum arată ele astăzi în faţa noastră, sunt electorale, în niciun caz de prevenţie a infracţiunilor la vot. Iar domnul Gheorghe Zamfir, cu tot respectul pentru ce reprezintă domnia sa în cultura română, a fost implicat în campania electorală anterioară, drept pentru care nu cred că poate prezenta un mesaj de interes public, fără să fie asociat cu o formaţiune politică", a spus Iorga, precizând că va vota împotriva includerii acestei campanii în Decizia pe care CNA o va lua în legătură cu campania electorală.
"Posturile au prezentat întotdeauna mesajele de interes public venite de la autorităţile publice fără să fie obligate printr-o decizie de reglementare a campaniei electorale, drept pentru care nu văd rostul introducerii acestui articol", a mai spus Iorga.
Răsvan Popescu a spus că posturile pot să prezinte aceste mesaje, nu sunt obligate să-l prezinte.
O decizie cu privire la campania MAI urmează să fie luată, cel mai probabil, în şedinţa de joi a CNA.