Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri, inclusiv a celui antigripal, într-un termen estimat la aproximativ un an-un an şi jumătate de la începerea discuţiilor privind reorganizarea unităţii, interval în care autorităţile vor continua achiziţiile din alte surse, a declarat Raed Arafat
Întrebat de jurnalişti când estimează că va fi reluată producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, inclusiv pentru vaccinul antigripal, subsecretarul de stat în Ministereul Sănătăţii Raed Arafat a arătat că acest termen este "cel puţin de ordinul lunilor, poate cel puţin un an".
El a arătat că acest termen poate ajunge şi la un an şi jumătate pentru anumite produse din cadrul celor sistate în prezent.
În aceste condiţii, autorităţile vor continua achiziţiile din alte surse, până când institutul îşi va relua "încet-încet" activitatea, a adăugat oficialul guvernamental.
Institutul Cantacuzino va fi reorganizat printr-un proces în urma căruia activitatea de cercetare-dezvoltare va rămâne autonomă şi susţinută de minister, iar producţia va fi manageriată de către compania de stat Antibiotice Iaşi.
Memorandumul privind reorganizarea institutului a fost aprobat marţi de Executiv.
Dozele pentru vaccinare vor fi cumpărate din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.
În luna iulie, Cepoi spunea că soluţia propusă de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie şi să preia şi Unifarm, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.
Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.
Institutul, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.
În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.