Institutul Cantacuzino va fi reorganizat printr-un proces în urma căruia activitatea de cercetare-dezvoltare va rămâne autonomă şi susţinută de minister, iar producţia va fi manageriată de către compania de stat Antibiotice Iaşi, a declarat premierul Victor Ponta, ministru interimar al Sănătăţii.
"Institutul va fi reorganizat în aşa fel încât să supravieţuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri în România la un preţ cu totul şi cu totul diferit de ceea ce eram obligaţi să importăm", a spus Ponta.
El a asigurat că participaţia statului la Antibiotice nu va fi vândută.
Premierul nu a avansat însă un termen în care să fie reluată producţia de vaccin, spunând că estimarea va fi prezentată de "cei care se pricep la asta".
La finalul şedinţei de marţi a Guvernului, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a precizat că memorandumul privind reorganizarea institutului a fost aprobat de Executiv, existând posibilitatea ca o parte din personal să fie transferat la Institutul de Sănătate Publică, iar alţi angajaţi să fie orientaţi spre zona de cercetare.
"Am ajuns cu institutul unde suntem acum din cauza a mai multor deficienţe pe parcursul ultimilor 20 de ani. Inclusiv din interior poate nu s-a prea dorit ca institutul să îşi păstreze statutul care în mod normal i se cuvenea. Dacă nu facem această reorganizare, institutul dispare şi costurile de achiziţie a anumitor vaccinuri ar creşte semnificativ", a spus Arafat.
Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi anunţa, în 4 septembrie, pentru MEDIAFAX, că aproape un milion de doze de vaccin antigripal vor fi achiziţionate pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc, în cadrul campaniei naţionale a Ministerului Sănătăţii, care va începe după 15 octombrie.
Ulterior, el a declarat că licitaţia pentru anumite vaccinuri a eşuat din cauza unor contestaţii şi că se lucrează la o procedură de urgenţă pentru reluarea acestei acţiuni.
Dozele pentru vaccinare vor fi cumpărate din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.
În luna iulie, Cepoi spunea că soluţia propusă de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie şi să preia şi Unifarm, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.
Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.
În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.