George Hristu, cercetat în dosarul de evaziune şi înşelăciuni al fraţilor Boldea, este acţionar la Agrigal Fruct, firmă la care Mihail Boldea era acţionar majoritar, în timp ce Mircea Bivol, acuzat şi el în această cauză, a fost şeful cabinetului parlamentar pe care Boldea îl avea la Galaţi.
Potrivit procurorilor DIICOT, la gruparea infracţională constituită de Mihail Boldea şi Valentin Boldea au aderat şi Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
George Hristu este, alături de Mihail Boldea, acţionar la Agrigal Fruct, cu sediul în comuna gălăţeană Pechea, înfiinţată în iulie 2011. Boldea are 90 la sută din acţiuni, restul de zece fiind în proprietatea lui George Hristu.
Agrigal Fruct este una dintre firmele pe care Mihail Boldea nu le-a trecut în niciuna dintre declaraţiile de avere şi de interese depuse din 2008, când a fost ales deputat.
De altfel, în luna martie ANI a anunţat că îl cercetează pe deputat pentru că este acţionar la două firme - Sun Park Energy SRL şi Agrigal Fruct SRL - fără să fi precizat acest lucru în declaraţiile de interese.
De asemenea, Boldea a deţinut acţiuni şi în alte trei firme care în prezent nu mai au activitate şi pe care, de asemenea, nu le-a menţionat în declaraţiile de interese.
La rândul său, Andrei Mădălin Petrea, cercetat în acest dosar, este fiul Elenei Petrea, cercetată şi arestată în dosarul de fraude imobiliare în care a fost arestat fostul deputat. Elena Petrea a fost secretar la cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea.
O altă persoană cercetată, alături de fraţii Boldea, este Mircea Bivol, care este fostul şef de la cabinetul parlamentar pe care Boldea l-a avut la Galaţi. El este şi preşedintele Asociaţei pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, care a obţinut mai multe contracte de finanţere din fonduri europene pentru modernizarea mai multor obiective din municipiul Galaţi.
Astfel, unul dintre contracte a fost semnat de Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi în august 2011 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru promovarea unor clădiri de referinţă din Galaţi, între care Casa Memorială "Alexandru Ioan Cuza", Muzeul de Istorie, Biblioteca "V. A. Urechea", prima statuie a poetului Mihai Eminescu, Catedrala Ortodoxă "Sfântul Nicolae", Palatul Administrativ, Universitatea Dunărea de Jos şi mai multe biserici. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.023.688,53 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă s-a ridicat la 107.679,60 lei. Proiectul are o durată de implemantare de doi ani.
Presa locală scria în luna martie, după arestarea lui Mihail Boldea, că acesta îl trimitea pe Mircea Bivol inclusiv în şcoli pentru a face presiuni asupra unor directori ca să încheie contracte cu Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi.
"Înainte de alegerile pentru preşedinţie, deputaţii PDL au primit nişte bani pe care trebuia să-i folosească în şcolile din colegiile lor în scopuri electorale. Domnul Boldea a venit la mine în 2009 cu propunerea să modernizăm terenul de sport, cu gazon artificial, nocturnă şi plasă împrejmuitoare. Cum suntem cea mai mare şcoală şi nu aveam sală de sport, m-am bucurat şi am acceptat. Pe data de 28 august 2009 am primit în cont la Trezorerie suma de 210.000 de lei, iar pe 4 septembrie, şeful de cabinet al deputatului, Mircea Bivol, s-a prezentat la mine cu contractul prin care Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică al cărei preşedinte era se obliga să suporte toate cheltuielile ocazionate cu modernizarea terenului de sport, aşa cum este stipulat în contract. Eu am semnat iniţial, apoi, sfătuit de contabila mea şi de contabilul-şef de la ISJ, m-am răzgândit. Banii pe care-i primeam de la Guvern erau pentru investiţie reabilitare, nu pentru modernizarea terenului de sport. Mi se cerea să fac deturnare de fonduri şi nu am vrut să mai semnez pentru ridicarea banilor. În plus, primeam în jur de 50.000 de euro pe care trebuia să-i dau pentru acest gazon artificial, o nocturnă şi o plasă împrejmuitoare, lucruri care n-ar fi costat mai mult de jumătate din sumă. Dacă aş fi acceptat şi aş fi semnat, acum probabil aş fi fost la închisoare", declara pentru un ziar local Marian Prada, fostul director al Şcolii nr. 12 din Galaţi.
Mihail Boldea şi Valentin Boldea sunt acuzaţi de procurorii DIICOT Galaţi că au constituit un grup infracţional la care au aderat Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu şi care a obţinut finanţare nerambursabilă pentru lucrări de amenajare şi modernizare a unor obiective, între care unităţi sanitare şi de învăţământ din Galaţi, folosind opt firme fantomă pentru a deconta facturi supraevaluate.
Astfel, ei ar fi indus şi menţinut în eroare Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte, "prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale si a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării". Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest mod a fost estimat la 450.000 de euro.
Cincisprezece persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Galaţi.
Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Potrivit procurorilor, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, Mihail Boldea.
Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanţa supremă, iar succesiv măsura i-a fost prelungită.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 septembrie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea calităţii de deputat a lui Mihail Boldea şi declară vacant locul de deputat în colegiul 9, Galaţi. Hotărârea a fost adoptată urmare a demisiei lui Boldea din Parlament.
Boldea a ajuns în Parlament după o ascensiune rapidă în PDL.
Astfel, în 2002, când era deja avocat cu notorietate în Galaţi, Mihail Boldea s-a înscris în PD. După doi ani, în 2004, el a devenit liderul organizaţiei judeţene de tineret a PD Galaţi. A avut o ascensiune fulminantă şi s-a impus în structurile de conducere ale filialei locale a PDL. În 2008, partidul îl desemnează candidat într-un colegiu destul de dificil din Galaţi, colegiu care cuprinde cea mai săracă zonă a oraşului. Argumentele liderului PDL Galaţi, Mircea Toader, cel care l-a susţinut, au fost acelea că este vorba despre un tânăr ambiţios, de viitor. Mihail Boldea a reuşit să îşi şi susţină financiar o campanie electorală destul costisitoare. El a avut cel mai mare sediu de campanie dintre toţi candidaţii, acest sediu transformându-se apoi în cabinet parlamentar. După ce a fost ales deputat, Boldea a ajuns vicelider de grup al parlamentarilor PDL din Camera Deputaţilor, secondându-l pe Mircea Toader.
În timpul mandatului său de parlamentar, însă, Mihail Boldea a început să lanseze declaraţii supărătoare pentru Emil Boc. Atacurile lui s-au înteţit, iar în cele din urmă, la sfârşitul anului 2011, Boldea şi-a încheiat afacerile politice cu PDL. El a demisionat din partid după ce a lansat acuzaţii referitoare la lipsa de democraţie din partid, arătând cu degetul spre şeful de filială locală, Mircea Toader şi spre colegi de filială.
Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro