Examinarea cererilor de aderare ale României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităţilor acestor două ţări de a îşi respecta obligaţiile, au declarat miercuri surse diplomatice la Bruxelles, relatează AFP.
O abordare este prevăzută pentru joi, în cursul reuniunii miniştrilor de Interne din cadrul UE la Luxembourg, dar "nu a venit timpul să se ia decizii", a subliniat una dintre aceste surse.
Problema aderării "se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie", a insistat unul dintre diplomaţii europeni. Reuniunile ministeriale ale UE vor fi prezidate în perioada respectivă de către Irlanda.
O serie de ţări, între care Olanda şi Germania, apreciază că în prezent nu sunt întrunite condiţiile în vederea unei aderări, inclusiv Comisia Europeană (CE) exprimând unele rezerve, potrivit unor surse.
Situaţia politică din România explică aceste rezerve, din cauza unor îndoieli cu privire la angajamentul Guvernului condus de către Victor Ponta de a respecta statul de drept, scrie AFP.
CE, care nu are nicio putere de decizie în acest domeniu, urmează să publice în ianuarie un raport de evaluare asupra situaţiei din România şi Bulgaria, care va fi utilizat de guvernele europene în aprecierile lor. Rezultatul alegerilor legislative organizate la 9 decembrie în România ar putea să fie hotărâtor.
Autorităţile din cele două ţări candidate au înţeles situaţia şi nu mai insistă asupra stabilirii unei date a aderării lor la Spaţiul Schengen. "Decizia trebuie să fie luată la momentul potrivit", a insistat un diplomat dintr-o ţară membră a Spaţiului Schengen.
Aderarea Bulgariei este legată de aderarea României, iar Sofia este o victimă a criticilor formulate de către membrii Spaţiului Schengen la adresa Bucureştiului, mai scrie AFP