Fenomenul drogurilor este o problemă mondială, iar România nu a fost ferită, însă se vede doar o treime din acest flagel, "restul de două treimi lucrează în ascuns", a declarat, vineri, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea.
"Din această categorie de infracţionalitate se obţin anual 320 de miliarde de dolari americani. Unde merg aceşti bani? De aici trebuie să pornim în abordarea problemei", a spus chestorul de poliţie Sorin Oprea, prezent la prima conferinţă naţională cu tema "Adicţia - abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale", organizată de Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian", în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională Antidrog.
Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a mai spus că, la nivel mondial, anual mor 200.000 de oameni din cauza supradozelor, iar la nivel european sunt aproximativ 8.000 de decese.
"România nu a fost ferită de acest flagel, vedem doar o treime din ceea ce se întâmplă, restul de două treimi lucrează în ascuns", a afirmat chestorul de poliţie Sorin Oprea.
El a precizat că etnobotanicele sau drogurile legale au creat idee că acestea nu prezintă niciun pericol.
"Fiind numite droguri legale, tinerii au crezut că nu li se poate întâmpla nimic, din punct de vedere legal. Întrebarea este ce trebuie să facem? Întrucât prevalenţa în privinţa consumului de droguri a crescut de la 1,7 la sută la 4,3 la sută şi arată o poziţionare în zona segmentului de tineri", a mai spus Oprea.
Potrivit şefului ANA, este nevoie de o strategie la care să lucreze autorităţile sanitare, autorităţile locale, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, mai ales pentru conştientizarea tinerilor asupra riscurile la care se expun.