Valoarea amenzilor aplicate pentru nereguli identificate în procedurile de achiziţii publice, dar anulate de către fosta conducere a autorităţii de reglementare în domeniu este de ordinul sutelor de mii de lei, a declarat actualul preşedinte al Autorităţii pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, preşedintele Autorităţii Naţionale de pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu, a susţinut că la momentul preluării mandatului a descoperit că, contrar legii, practica folosită în cadrul acestei instituţii era ca, pentru anumite procesele-verbale de contravenţie, contravenienţii să formuleze plângeri prealabile care ulterior să fie soluţionate favorabil de către preşedintele instituţiei.
"Conform legii, nu pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ actele administrative pentru modificarea cărora, printr-o lege organică specială, se prevede o procedură de contestare. Procesele-verbale de contravenţie pot fi contestate direct în faţa instanţei de judecată. Prin urmare, când discutăm de proces-verbal de contravenţie, fie că este întocmit de funcţionarii ANRMAP sau de orice alt agent constatator, procesul-verbal nu poate fi contestat decât în instanţă şi nu poate fi urmată calea plângerii prealabile", a spus Vlădescu.
El a mai arătat că, în cazul Primăriei sectorului 3 din Bucureşti, contractele pentru care au fost descoperite nereguli nu sunt finanţate din fonduri europene, dar a explicat că aceste cazuri relevă tot fraudarea banilor, fiind o problemă "de principiu".
Vlădescu a ţinut totodată să precizeze că nu a fost coleg de bancă în facultate cu premierul Victor Ponta, aşa cum afirmă fostul preşedinte ANRMAP, ci coleg de facultate.
Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activităţii fostei conduceri a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureş şi CJ Galaţi.
Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcţionarea şi exercitarea atribuţiilor de către personalul ANRMAP.
Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acţiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis preşedintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informaţii din partea Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 - Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura "negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.
Fostul preşedinte ANRMAP Cristina Trăilă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PDL, că îl va da în judecată pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, ea precizând că va ataca în instanţă şi Raportul Corpului de Control, ca act al Guvernului.
Ea a subliniat faptul că pe 25 aprilie 2012 s-a primit solicitarea de la ministerul Afacerilor Europene privind un potenţial control la Sectorul 3, în condiţiile în care pe 27 aprilie 2012 Guvernul Ungureanu a picat în Parlament, iar în 8 mai Victor Ponta a semnat eliberarea sa din funcţie.
Cristina Trăilă a precizat că "fumigena" legată de controlul de la ANRMAP are un singur motiv, legat de faptul că Victor Ponta ar dori să modifice legislaţia privind achiziţiile publice pentru a ridica pragul de achiziţie directă de la 15.000 de Euro la 30.000 de Euro.
Într-o declaraţie transmisă MEDIAFAX, Cristina Trăilă arată că, la 25 aprilie 2012, data la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, Guvernul Ungureanu era demis prin moţiune de cenzură.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul a finalizat controlul activităţii fostei conduceri a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar concluziile denotă că această structură a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene.