Profesorii de serviciu vor avea obligaţia să însoţească persoanele străine care intră în unitatea de învăţământ cu diverse probleme, iar poarta trebuie să fie încuiată pe durata orelor, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
"Să fim serioşi, şcoala nu poate fi transformată într-o cazarmă. Nu se poate spune: «Pe aici nu se trece!». Şcoala trebuie să fie o instituţie în care oamenii învaţă şi cum să se comporte, iar acest lucru este foarte important", a spus ministrul Educaţiei, după ce i-a fost adus la cunoştinţă faptul că sunt încă unităţi de învăţământ în care orice persoană străină poate intra fără probleme.
Ecaterina Andronescu a adăugat că este convinsă că în şcoală trebuie să fie nişte reguli foarte precise.
"Cred că trebuie să avem nişte reguli foarte precise. De exemplu, eu nu aş lăsa nicio persoană străină să se plimbe singură prin şcolaă. Aş cere profesorului de serviciu să însoţească persoana respectivă acolo unde are treabă. Apoi, la sfârşitul întrevederii, acelaşi profesor de serviciu ar conduce spre ieşire vizitatorul. Mai mult, în timpul orelor, poarta ar trebui să rămână închisă", a precizat ministrul Educaţiei.
Andronescu a mai spus că a recomandat deja inspectoratelor să ia aceste măsuri.
"La asta lucrăm. Am cerut deja, după evenimentele din ultimele săptămâni, ca şcolile să includă aceste prevederi în regulamentele proprii. Ne-am adaptat din mers. Încercăm, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, să găsim cele mai bune soluţii pentru stoparea violenţei în şcoală şi în afară", a declarat ministrul Educaţiei, după deschiderea primei ediţii a Polifest, eveniment care are loc în perioada 17-19 octombrie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Ministrul Educaţiei declara recent că agresivitatea pe care elevii o manifestă este dincolo de instituţia numită şcoală şi că poate ar trebui introduse în şcoală "lecţii de educaţie, de toleranţă, de solidaritate cu colegii".
"Cred că trebuie să luăm măsuri generale, sunt mai degrabă măsuri educative. Pe de o parte, vom întări pedepsele şi le vom aspri pentru elevii care se poartă într-o asemenea manieră în şcoală şi va trebui să găsim nişte şcoli care să-i reformeze şi să-i readucă la situaţii normale, trebuie să întărim şi relaţia cu părinţii şi să încercăm să sensibilizăm şi alte structuri din societate, cum ar fi ONG-urile", spunea Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei adăuga că este îngrijorată "până dincolo de limita normalului" de acest fenomen şi aprecia că va trebui să discute cu colegii săi din Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a vedea ce măsuri mai pot fi luate pentru creşterea gradului de securitate în şcoli.
Ecaterina Andronescu a făcut aceste declaraţii după ce un elev în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu" din Voluntari a fost înjunghiat în picior, luni, în apropierea şcolii, în urma unui conflict avut cu trei tineri, din cauza unei fete.
În urma acestui incident, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a dispus un control în Voluntari, fiind verificat modul de implementare al dispoziţiilor cuprinse în Planul de măsuri privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în anul şcolar 2012 - 2013.
Un alt incident a avut loc în noaptea de 28 spre 29 septembrie, când un elev bucureştean în vârstă de 16 ani a fost înjunghiat mortal, în cartierul Ferentari, de către prietenul său, în vârstă de 17 ani. Acesta l-ar fi înjunghiat în inimă din greşeală, în timpul unei altercaţii spontane pornite de la o glumă, potrivit unor surse judiciare.
În 8 octombrie, o femeie a intrat într-un colegiu tehnic din Sectorul 4 şi a bătut-o pe colega fiicei sale în sala de clasă, întrucât îi agresase copilul la ora de sport, eleva bătută ajungând în spital.
În 4 octombrie, un elev de 18 ani de la Liceul Teoretic din localitatea Olteni (Teleorman) a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost lovit cu un cuţit de către un coleg de clasă, în timpul unei pauze, anchetatorii afirmând că atacatorul, în vârstă de 17 ani, este cunoscut cu afecţiuni psihice.
În 25 septembrie, un elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală din localitatea hunedoreană Brănişca a fost rănit de către un coleg de clasă, care l-a înjunghiat cu un cuţit, în timpul cursurilor. Reprezentanţii Protecţiei Copilului Hunedoara ceruseră mutarea elevului care şi-a înjunghiat colegul la un centru special, la dosarul lui existând acte medicale care atestă diagnosticul de schizofrenie, dar mama băiatului a câştigat un proces în acest sens, asumându-şi un program terapeutic.
Tot în 25 septembrie, un elev în clasa a XII-a de la Grupul Şcolar din comuna ieşeană Lungani a fost bătut crunt de mai mulţi colegi, dar şi de persoane din afara liceului, adolescentul ajungând la spital cu mâna ruptă şi cu afecţiuni la coloană.