Ministerul Economiei vrea să amâne numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, propunere respinsă de Franklin Templeton, care consideră solicitarea drept "un abuz de poziţie majoritară" şi o "gravă încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă".
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a cerut, în 10 octombrie, introducerea pe ordinea de zi a AGA companiei de stat, programată pentru 31 octombrie, a propunerii de amânare a discutării subiectelor vizând stabilirea indemnizaţiilor preşedintelui şi membrilor Consiliului de Supraveghere, a numirii membrilor Consiliului de Supraveghere a companiei, a valorii sumei asigurate aferente asigurării de răspundere profesională şi aprobarea formei contractului de administrare.
Ca răspuns la solicitarea Ministerului Economiei, Franklin Templeton, administratorul Fondului proprietatea, a transmis luni, 15 octombrie, o scrisoare deschisă adresată ministrului de resort, Daniel Chiţoiu, şi şefului Oficiului Participaţiilor Statului si Privatizării în Industrie (OPSPI), Alexandru Alexe, în care îşi exprimă public "îngrijorarea şi dezamăgirea" faţă de această solicitare.
Fondul Proprietatea controlează 20% din acţiunile Hidroelectrica.
"Ne pronunţăm cu fermitate împotriva amânării luării unei decizii cu privire la numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. (...) Considerăm că introducerea unui punct distinct pe ordinea de zi care să aprobe amânarea discutării unor puncte solicitate de un acţionar minoritar poate fi uşor interpretată ca fiind un abuz de poziţie majoritară şi este, totodată, o gravă încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă", se spune într-un comunicat al Franklin Templeton.
Potrivit comunicatului, amânrea numirii unor noi administratori la Hidroelectrica va transmite un "semnal negativ" creditorilor companiei şi investitorilor şi că Ministerul Economiei nu respectă angajamentele pe care statul roman şi le-a asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.
"Există riscul ca, la ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă să nu existe organismele care să conducă în mod corect compania, crescând riscul ca administrarea acesteia în acel moment să se realizeze pe aceleaşi baze şi principii care au condus iniţial la apariţia stării de insolvenţă", se mai spune în comunicat.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 80% din acţiunile Hidroelectrica.
Producătorul de energie a intrat în insolvenţă în 20 iunie şi de atunci se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.
Compania este în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar şi a altor factori, conform unui raport al Euro Insol. Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe