Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 oct 2012 - Anul XVII, nr. 233 (5138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diferenţe mari la preţul gigacaloriei: Arad- 280 de lei, Oradea - 235 lei, Braşov şi Zalău - 170 lei

Vineri, 5 Octombrie 2012 (14:09:31)

Preţul gigacaloriei plătit de către populaţie diferă foarte mult în oraşe, astfel că dacă la Arad va fi în jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petroşani, Braşov sau Zalău locuitorii vor plăti sume cuprinse între 136 de lei şi 170 de lei pentru gigacalorie.

La Arad, municipalitatea ar urma să subvenţioneze preţul căldurii furnizate populaţiei în această iarnă, însă autorităţile nu au decis deocamdată cu cât va fi mai mic preţul gigacaloriei faţă de costul de producţie.

Primarul Gheorghe Falcă declară că bugetul local ar permite acordarea unei subvenţii generalizate de 20-30 de lei la preţul căldurii, astfel ca populaţia să nu mai plătească preţul întreg de 307,4 lei, cum s-a întâmplat în iarna trecută.

Edilul spune că cel mai probabil se va stabilit un preţ pentru populaţie în jurul sumei de 280 de lei, însă suma exactă va fi anunţată după ce se finalizează analizele în cadrul primăriei, urmând ca propunerea să fie supusă aprobării consilierilor locali.

Dacă preţul va fi stabilit la 280 de lei, factura arădenilor la căldură ar urma să fie mai mică cu nouă procente faţă de iarna trecută.

Indiferent de valoarea subvenţiei, Falcă spune că municipalitatea va menţine şi ajutoarele acordate începând din iarna trecută persoanelor singure sau familiilor cu un venit lunar mai mic de 1.300 de lei pe membru de familie.

În urma discuţiilor dintre Primărie şi CET, aflată sub autoritatea Consiliului Local Arad, s-a ajuns la concluzia că în acest an nu va creşte costul de producţie a energiei termice.

La Braşov, preţul gigacaloriei livrate populaţiei va rămâne neschimbat în această iarnă, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferenţa până la preţul de producţie urmând să fie acoperită prin subvenţii de la bugetul local, susţin autorităţile.

"Preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi şi nu se modifică cu niciun ban. Va rămâne la preţul de 171 de lei. Sunt investiţii care se fac acum la sistemul centralizat de termoficare a municipiului, într-un parteneriat cu compania Bepco, care va suporta o parte din eventualele pierderi", a spus viceprimarul din Braşov Răzvan Popa.

În ceea ce priveşte subvenţiile pentru căldură, viceprimarul a spus că există resurse la bugetul local atât pentru subvenţia la preţul gigacaloriei, cât şi pentru ajutoarele pentru căldură pentru familiile cu venituri mici.

Anul trecut, la Braşov au fost circa 9.000 de familii care au beneficiat de ajutor pentru căldură de la Primărie, însă anul acesta nu a început încă depunerea de cereri pentru ajutoare, aceasta fiind programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie.

În bugetul pe anul 2012, subvenţia de la bugetul local pentru încălzire este de 13,37 de milioane de lei, faţă de 2011, când din bugetul local s-au plătit 10,87 de milioane de lei.

SC Tetkron SRL asigură, începând cu data de 1 ianuarie 2011, serviciul de producere (în centralele de cvartal), transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Braşov, sarcini preluate de la CET Braşov. Primii paşi în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare a municipiului au fost făcuţi în 2009, când compania austriacă Kelag Warme Gmbh a iniţiat proiectul Eco Heat, în parteneriat cu Primăria Braşov. Ulterior, proiectul a fost preluat şi dezvoltat de compania braşoveană Bepco, în timp ce Tektron este firma care se va ocupa de distribuţia agentului termic, firmă al cărei acţionar unic este Consiliul Local Braşov.

La Braşov, în lunile de iarnă, ianuarie - februarie 2012, factura la încălzire pentru o garsonieră a fost, în medie, de 119 lei, pentru un apartament cu două camere de 238 de lei, la trei camere - 297 de lei, iar la 4 camere - 377 de lei. În cazul blocurilor reabilitate termic, factura a fost cu circa 30 la sută mai mică.

În municipiul Braşov, la sistemul centralizat de termoficare au rămas racordate aproximativ 12.000 de apartamente, faţă de 80.000 câte erau în anul 1990.

La Oradea, reprezentanţii municipalităţii afirmă că nu iau în calcul majorarea preţului gigacaloriei întrucât termocentrala societăţii Electrocentrale funcţionează pe cărbune, fapt pentru care impactul asupra preţului de producţie va fi relativ redus.

Astfel, orădenii vor plăti la iarnă tot 235 de lei pe gigacalorie, la fel ca în sezonul rece precedent.

"Deocamdată municipalitatea nu ia în calcul varianta majorării preţului la gigcalorie", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că societatea Electrocentrale, furnizorul de energie termică al municipiului Oradea, nici nu ar putea să ceară scumpirea încălzirii.

"În primul rând, cazanele societăţii Electrocentrale funcţionează pe cărbune, nu pe gaz, aşa că impactul asupra preţului de producţie nu va fi la fel de mare ca în alte oraşe. În al doilea rând, societatea de termoficare a rămas fără licenţa de operare pe serviciile de transport şi distribuţie aşa că nu poate modifica actualele tarife", a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Florea a afirmat că, la fel ca iarna trecută, municipalitatea va subvenţiona de la bugetul local diferenţa între preţul de producţie, de 266 de lei pe gigacalorie, şi suma de 235 de lei, cât plăteşte populaţia. Municipalitatea se aşteaptă ca suma alocată pentru acoperirea subvenţiei să se ridice la circa 12 milioane de lei în acest an, sumă care a şi fost rezervată în bugetul local.

Iarna trecută, orădenii au plătit, în medie, pe lună, 214 lei pentru încălzirea unei garsoniere, 320 de lei pentru un apartament cu două camere, respectiv 414 lei pentru unul cu trei camere.

La Petroşani, Primăria va subvenţiona şi în acest an preţul gigacaloriei în cazul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, dar va acorda şi ajutoare pentru cei care încălzesc locuinţele cu combustibili solizi sau cu gaze.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu vor exista probleme cu încălzirea locuinţelor.

"Vom susţine şi în această iarnă, prin subvenţie, facturile la încălzire pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. Subvenţia va fi acordată tuturor celor care se încălzesc cu agent termic în sistem centralizat şi nu există un barem în funcţie de venit", a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

Potrivit acestuia, la sistemul de termoficare din Petroşani sunt racordate aproximativ 2.500 de apartamente, iar Primăria a suportat, iarna trecută, 42,86 la sută din costul gigacaloriei, astfel că populaţia a plătit aproximativ 136 de lei pe gigacalorie.

Valoarea subvenţiei ar putea fi aceeaşi şi în acest sezon rece, întrucât furnizorul de agent termic nu poate majora preţul gigacaloriei fără a exista o decizie în acest sens de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Creşterea preţului la gaze naturale cu siguranţă afectează costurile de producţie. Însă preţul la agentul termic este reglementat de ANRE. Iarna trecută am vândut gigacaloria cu aproximativ 152 de lei, la care s-a adăugat preţul de distribuţie", a declarat Doru Vişan, directorul Electrocentrale Paroşeni, furnizorul de agent termic din Valea Jiului.

În medie, în luna ianuarie a acestui an, pentru o garsonieră din Petroşani racordată la sistemul de termoficare factura la încălzire a fost de 170 de lei, cea pentru un apartament de două camere 284 de lei, iar pentru cele cu trei camere 330 de lei.

La Zalău, preţul gigacaloriei nu a fost modificat, pentru această iarnă, însă conducerea furnizorului de energie termică susţine că tarifele ar putea fi majorate în lunile următoare dacă CL va aproba acest lucru.

Uzina Electrică Zalău deserveşte, în prezent, doar aproximativ 500 de abonaţi casnici şi 40 de agenţi economici şi instituţii publice, însă în perioada următoare va prelua alte aproximativ 600 de locuinţe, care, până în acest an, au fost deservite de RFV Distriterm din Ungaria, care însă a renunţat la contractul încheiat cu Consiliul Local Zalău.

Directorul SC Uzina Electrică SA Zalău, Viorel Marian, a declarat că Uzina va intra în sezonul rece 2012 - 2013 cu tarifele din iarna trecută, de 431,5 lei pentru o gigacalorie (fără TVA) pentru agenţii economici şi de 170 de lei gigacaloria (TVA inclus) pentru abonaţii casnici, dar că se ia în considerare majorarea tarifelor, în lunile următoare.

"Tariful pentru abonaţii casnici este mai mic pentru că Uzina Electrică primeşte subvenţie de la Consiliul Local Zalău. Dacă menţinem aceleaşi tarife de iarna trecută, facturile nu vor creşte. Problema este că aceste tarife sunt în pierdere, întrucât noi le menţinem la aceleaşi valori, în timp ce preţul gazelor şi al curentului au tot crescut. E posibil să majorăm tarifele în lunile următoare, dacă CL va aproba acest lucru", a declarat Viorel Marian.

El a susţinut că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte asigurarea combustibilului necesar funcţionării Uzinei Electrice, întrucât aceasta nu are nicio factură cu scadenţa depăşită, cum este cazul altor CET-uri din ţară.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat, la rândul său, că administraţia municipală nu va întâmpina dificultăţi în asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică, în sezonul rece care urmează.

"Primăria Zalău are fonduri pentru asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică, nu vom avea dificultăţi legat de acest lucru. Pentru abonaţii casnici, preţul total al unei gigacalorii este de 536,97 de lei, din care 170 de lei/gigacalorie este valoarea de facturare către populaţie, iar diferenţa, 366,97 de lei/gigacalorie, reprezintă valoarea subvenţiei din bugetul local", a declarat Manuela Ghiuruţan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diferenţe mari la preţul gigacaloriei: Arad- 280 de lei, Oradea - 235 lei, Braşov şi Zalău - 170 lei.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diferenţe mari la preţul gigacaloriei: Arad- 280 de lei, Oradea - 235 lei, Braşov şi Zalău - 170 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei