Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2012 - Anul XVII, nr. 232 (5137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vulpescu:Sunt toate şansele pentru salvarea Hidroelectrica;băieţii deştepţi, sprijiniţi de sindicate

Joi, 4 Octombrie 2012 (17:00:52)

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, că sunt şanse foarte mari pentru salvarea companiei, în urma reorganizării, şi că unii reprezentanţi sindicali îi sprijină pe "băieţii deştepţi" din energie.

Vulpescu a intrat în sala de judecată în timpul unui proces privind insolvenţa Hidroelectrica, a schimbat câteva vorbe cu Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, şi a asistat la dezbateri.

"Sunt toate şansele pentru salvarea acestei companii în cadrul actualei proceduri de reorganizare. (...) Unii reprezentanţi sindicali sprijină cu tot dinadinsul, împotriva evidenţelor şi membrilor sindicatului, băieţii deştepţi care doresc să anuleze tot ce s-a făcut până acum şi să-şi reintre în drepturile pe care le ştim, şi care au fost atât de aspru criticate şi despre care se spunea că nu le pot fi ridicate", a spus Vulpescu la ieşirea din sala de judecată.

Curtea de Apel Bucureşti judecă joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, pronunţată de către Tribunalul Bucureşti la 20 iunie.

"Decizia Tribunalului Bucureşti de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă şi acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvenţă şi că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunţarea contractelor încheiate cu «băieţii deştepţi». Aceste susţineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor insolvenţei Hidroelectrica întocmit de administratorul judiciar Euro Insol şi de tabelul preliminar al reanţelor, în care sunt înregistraţi 381de creditori cu o valoare totală a creanţelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub condiţie şi 1,1 miliarde lei respinse", se arată într-un comunicat al Euro Insol.

Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elveţian de energie Alpiq.

Raportul reprezintă o radiografie detaliată a evoluţiei societăţii în ultimii 3 ani şi identifică nouă cauze care au generat insolvenţa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrică către "băieţii deştepţi", cumpărarea de energie electrică de la producătorii termo şi revânzarea acesteia sub preţul de achiziţie, creşterea preţului apei uzinate de peste 4 ori într-un singur an, contracte păguboase de mentenanţă încheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungită, nesustenabilitatea contractului colectiv de muncă raportată la indicatorii economico-financiari ai societăţii, vânzarea de energie electrică în piaţa reglementată sub preţul de cost şi derularea unor proiecte de investiţii cu componentă energetică secundară. Aceste cauze au provocat doar în ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

"Se pare însă că «băieţii deştepţi» utilizează nu numai căile de atac permise de lege, ci şi diverse tertipuri avocăţeşti şi procedurale pentru a-şi proteja interesele şi câştigurile exorbitante pe care le obţineau din contractele bilaterale, anterior denunţării lor de către administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvenţă la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie încercând să obţină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucureşti pe rolul unei alte instanţe din ţară. Conform informaţiilor de pe portalul Înaltei Curţi, pe rolul instanţei sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleaşi părţi şi care au acelaşi obiect. Având în vedere identitatea de obiect, cauză şi părţi, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 şi 18 octombrie 2012", se menţionează în comunicat.

Potrivit Euro Insol, raţiunea pentru care s-au format un număr de patru dosare cu termene de judecată la date diferite în condiţiile în care se cere strămutarea unui singur dosar şi anume acela al insolvenţei Hidroelectrica este probabil aceea de a-şi maximiza şansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluţionat de un alt magistrat.

Totodată, cele două Alpiq-uri au formulat în fiecare dintre dosarele de strămutare şi cereri de suspendare a procedurii insolvenţei Hidroelectrica până la soluţionarea cererilor de strămutare, cereri ce au fost respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În situaţia în care Curtea de Apel Bucureşti va admite recursurile «băieţilor deştepţi», hotărârea de deschidere a insolvenţei Hidroelectrica va fi anulată, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligaţiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh şi că producţia din 2012 nu va depăşi 12 TWh, în condiţiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, cu consecinţa intrării în faliment", se arată în comunicat.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica reaminteşte că Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt două societăţi care aveau încheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrică la preţuri net inferioare preţului pieţei, prelungite până în 2018.

"În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajaţi. Diferenţa dintre preţul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si preţul pieţei era transferată ca profit în conturile traderilor în timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor două contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", se mai spune în comunicatul Euro Insol.

După intrarea în insolvenţă a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele încheiate de cel mai mare producător de energie din România cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denunţat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C.

Borza a declarat joi că Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă până la 31 decembrie, iar intrarea companiei în faliment ar cauza dispariţia "unui monopol" de pe piaţa serviciilor de reglare a sistemului energetic şi ar avea ca efect "intrarea în beznă" a României. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vulpescu:Sunt toate şansele pentru salvarea Hidroelectrica;băieţii deştepţi, sprijiniţi de sindicate.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vulpescu:Sunt toate şansele pentru salvarea Hidroelectrica;băieţii deştepţi, sprijiniţi de sindicate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei