Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru angajaţii Oltchim doar dacă va interveni o "situaţie de criză" în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Ministrul a arătat că, în prezent, salariaţii şi-au primit restanţele pentru luna iulie şi le vor primi şi pentru luna august.
Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes şi societatea va intra, probabil, în administrare specială.
"Acel ajutor de urgenţă va fi acordat prin hotărâre de guvern atunci când intervine o situaţie de 2-3 luni în care nu se pot plăti salariile", a spus Câmpeanu.
Ministrul a precizat că nu e vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajaţii care sunt în situaţii de urgenţă.
Peste 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează din nou, luni, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii aşteptând "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea".
Salariaţii solicită plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea producţiei şi demisia preşedintelui sindicatului.
Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat că oamenii aşteaptă un răspuns privind privatizarea, susţinând că este nevoie de bani pentru repornirea instalaţiilor.
El a mai spus că managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la Bucureşti "pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august".
Peste 300 de salariaţi ai Oltchim au protestat şi vineri, pentru a treia zi consecutiv, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii.
În urmă cu zece zile, Guvernul a decis ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat atunci că angajaţii Oltchim vor primi până la 25 septembrie restanţele salariale aferente lunii iulie, care nu au legătură cu ajutorul social acordat de Guvern, fiind însă necesar de precizat că societatea nu a funcţionat în august şi septembrie astfel că normarea poate avea "de suferit".
Dan Diaconescu a câştigat în urmă cu o săptămână licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.
Premierul preciza atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Joi seară, Victor Ponta afirma că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.
Presa relata joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.