Consilierul prezidenţial Iulian Fota, şef al Departamentului Securitate Naţională, consideră că achiziţionarea avioanelor multirol de tipul F 16 nu este o soluţie perfectă, dar este o soluţie bună, una care va funcţiona, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Iulian Fota a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), că prin decizia Guvernului şi a CSAT, de achiziţie a avioanelor, se vor oferi României şi românilor securitatea naţională de care au nevoie, iar Armatei Române instrumente moderne pentru îndeplinirea misiunilor.
"Decizia privind achiziţionarea avioanelor multirol este una dublă, şi a Guvernului şi a CSAT. Nevoia Armatei Române era binecunoscută, faptul că avem nişte obligaţii ca ţară membră a NATO este un lucru cunoscut. Avioanele noastre sunt vechi, au resursa de zbor pe cale de a se epuiza şi, ca atare, trebuia o soluţie şi o soluţie cât mai rapidă. Nu este o soluţie perfectă, cred că toţi ne-am fi dorit să putem oferi Armatei Române avioane noi, dar este o soluţie bună, una care va funcţiona şi care va oferi Armatei ceea ce îi trebuie, instrumente moderne pentru îndeplinirea misiunilor. Pe de altă parte, vom oferi României şi românilor securitatea naţională de care au nevoie. Este o soluţie care ţine un echilibru între nevoi şi resurse", a spus Fota.
El a precizat că România nu se află într-o perioadă liniştită a sistemului internaţional, fiind înregistrate evoluţii destul de îngrijorătoare în jurul ţării şi Europei.
"România trebuie să dispună de o capacitate măcar minimă sau optimă de a-şi proteja interesele naţionale şi teritoriul şi de a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale, în special în calitate de membru al NATO şi UE", a spus consilierul prezidenţial.
Fota a afirmat că decizia de cumpărare a avioanelor americane de tip F 16 este în concordanţă cu toate recomandările şi obligaţiile pe care România le are pe linia UE.
"Poate unele state europene ar fi avut anumite preferinţe, poate unii responsabili ar fi avut alte puncte de vedere, dar România a luat această decizie într-un mod foarte legitim, prin cele două instituţii, Guvernul şi CSAT. Decizia este în concordanţă cu toate recomandările şi obligaţiile pe care noi le avem pe linia UE. Este o decizie pe care am luat-o evaluând toate implicaţiile şi punând pe masă toate argumentele. Pentru acest moment, în concordanţă cu resursele financiare, plecând de la nevoile de apărare şi de securitate naţională pe care le avem, este cea mai bună decizie", a explicat Fota.
Iulian Fota a participat, luni, la deschiderea anului universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) şi a ţinut o prelegere în faţa studenţilor secţiilor de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Studii de Securitate din cadrul Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, joia trecută, proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, joi seară, la TVR 1, că s-au identificat resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.
Dobriţoiu a precizat că raţiunea pentru care România începe plata din 2013 şi va folosi avioanele abia în 2016 constă în faptul că efortul bugetar este mai mic, suma totală de achitat fiind plătită în tranşe anuale, timp de 5 ani.
"Efortul se situează undeva în jur la 100 de milioane de Euro pe an. Aceasta nu înseamnă că avioanele costă 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobriţoiu.
El a precizat că, în condiţiile în care cele 12 avioane costă 120 de milioane de dolari, restul plăţii (până la 600 de milioane de dolari - n.r.) constă în suport logistic.
Ministrul Apărării a spus că în contravaloarea suportului logistic nu intră şi modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, în valoare de 55 de milioane de lei.