CA al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, precum şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, de 15%, respectiv 20%,în conformitate cu aşteptările analiştilor.
"BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor pe termen mediu şi de menţinere a stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Decizia BNR este în linie cu aşteptările analiştilor din Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), care apreciază că scăderea dobânzii şi a rezervelor în lei ar putea fi reluată anul viitor.
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Pentru luna decembrie a acestui an, estimarea membrilor AAFBR, care au participat la un sondaj intern, plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută ar putea rămâne nemodificate până la finalul anului.
Anul viitor ar putea aduce o scădere a dobânzii de politică monetară la 5% şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la nivelul de 12% în luna decembrie.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea rămâne la 20% până la finele anului următor. Ponderea analiştilor care estimează o relaxare a politicii monetare până în decembrie 2013 este în scădere faţă de sondajul anterior, desfăşurat în iulie.
Comunicatul detaliat va fi prezentat de BNR în cadrul briefingului de presă, care va avea loc la ora 15:30.