România va putea crea locuri de muncă în următorii zece ani dacă va dezvolta proiecte în infrastructură, energie şi agricultură, scăderea cererii globale făcând dificilă lansarea de noi capacităţi de producţie, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB şi economist-şef al BCR.
"În următorii zece ani va fi foarte greu pentru România să creeze locuri de muncă în domeniul productiv şi să le menţină pe cele actuale, pentru că există supracapacităţi de producţie la nivel european şi, prin urmare, în momentul de faţă se caută pieţe de desfacere, ceea ce înseamnă că e greu să creezi noi capacităţi de producţie în condiţiile în care şi cererea globală scade", a afirmat Anghel într-o conferinţă de presă.
El a arătat că zona euro este una care exportă şi depinde de cererea internaţională, aceasta fiind afectată de condiţiile economice.
Anghel a menţionat că în aceste condiţii România trebuie să identifice soluţii interne pe care trebuie să le adopte, variantele fiind proiecte în domeniul infrastructurii, energiei, resurselor minerale şi al agriculturii.
"Orice proiect în domeniul infrastructurii, inclusiv Coridorul IV sau un prim parteneriat public-privat, gen Comarnic-Braşov, ar asigura creare de locuri de muncă", a spus Anghel.
El a arătat că dezvoltarea proiectelor în aceste sectoare ar genera valoare adăugată şi ar duce la creşterea economică de care România are nevoie.
Anghel a mai spus că în agricultură este nevoie de un sistem de irigaţii, unde trebuie să se implice şi statul, care poate participa inclusiv cu fonduri europene, care pot fi atrase prin programul următor, din perioada 2014-2020.
El a dat exemplul Poloniei şi Turciei, care au avut succes în urma dezvoltării de proiecte în diverse domenii.