Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).
"Propun comisiei de privatizare să ia în considerare toate ofertele", a declarat joi şeful OPSPI, Remus Vulpescu.
El a precizat că ordinea în care a enumerat companiile ofertante este ordinea cronologică în care au fost depuse.
Vulpescu a menţionat că primele trei companii au înaintat ofertele până la ora 12.00, în timp ce oferta lui Diaconescu a fost depusă la 12:10.
Până luni, termenul limită iniţial, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, prin firmele Chimcomplex şi Aisa Invest.
Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.
Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele AISA Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.
Dan Diaconescu a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe. Iniţial, oferta sa a fost respinsă pentru că ar fi fost depusă după ora 12:00, însă după o serie de discuţii comisia de privatizare a acceptat documentele.
Diaconescu afirmă că are susţinerea unei mari companii de produse chimice pentru preluarea Oltchim, fără să ofere detalii.
Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, şeful OPSPI ţinând cont cont de trei acţiuni în instanţă depuse de Dan Diaconescu şi de solicitarea de amânare formulată de societăţi care reprezintă grupul rus Gazprom.
Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.