Subfinanţarea - piedică temeinică în calea performanţei în chirurgia cardiovasculară este tema abordată de medici la Congresul Naţional de Chirurgie Cardiovasculară, de la Braşov, care vorbesc de proceduri avansate cu care chirurgii sunt familiarizaţi, însă nu pot fi introduse pe scară largă.
Deşi a atins un nivel de performanţă comparabil cu cel al altor ţări europene, în România realizându-se toate tipurile de operaţii pe inimă, practica de vârf a chirurgiei cardiovasculare, presupune atât satisfacţii cât şi dificultăţi, susţin medicii în discuţiile la Congresul Naţional de Chirurgie Cardiovasculară 2012, organizat în perioada 20-23 septembrie, la Hotel Sport, din Poiana Braşov.
Eu afirmă că noile proceduri chirurgicale, ce implică tehnologie avansată, cu care chirurgii români sunt familiarizaţi, nu pot fi, din păcate, introduse pe scară largă în practica zilnică, din cauza costurilor prohibitive.
Aceeaşi problemă financiară o implică rezolvarea urgenţelor chirurgicale cardiovasculare majore. Astfel, dezvoltarea sistemului de urgenţă din România din ultimii ani, a determinat creşterea numărului de bolnavi ce ajung, în timp util, în spitale (bolnavi cu infarct miocardic, cu disecţie de aortă sau cu alte patologii severe), bolnavi care, până acum se pierdeau. În acest context, a început să crească numărul urgenţelor, ajungându-se astfel în situaţia ca specialiştii în chirurgie cardiovasculară să trateze semnficativ mai multe cazuri, mult mai grele, însă cu personal şi fonduri insuficiente.
Una dintre consecinţele directe ale acestei realităţi este reprezentată de "garda la domiciliu", formată din chirurgi, tehnicieni de circulaţie extracorporală, anestezişti şi asistente, care vin de acasă, neplătiţi, în timpul lor liber, pentru a opera un pacient, deoarece personalul este insuficient. Costurile acestor operaţii sunt de până la zece ori mai mari decât cele ale unei intervenţii la un bolnav cronic, în condiţiile în care finanţarea globală a scăzut.
În plan ştiinţific, Congresul Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV) 2012 urmăreşte dezbaterea problemelor cu care se confruntă în mod curent chirurgul cardiovascular în mai multe domenii, tematica fiind una cuprinzătoare. Astfel, spun organizatorii, aceasta vizează actualităţile în tratamentul bolnavului coronarian, precum şi abordarea pacientului valvular şi a celui vascular. În cadrul acestor categorii mari, există subtematici referitoare la metodele moderne de terapie, la tratamentul concertat, vor fi discuţii legate de abordarea multidisciplinară a pacientului cardiac.
Având în vedere că tratamentul bolnavului cu afecţiuni cardiovasculare presupune o abordare complexă, implicând - medici de familie, cardiologi, cardiologi intervenţionişti, specialişti în anestezie-terapie intensivă, chirurgi, este imperativ ca între aceştia să existe dialog şi un limbaj comun, Congresul SRCCV 2012 promovează interdiscilinaritatea şi schimbul de idei între toate aceste categorii de medici, reprezentanţi de frunte ai unor mari centre de profil din România, Europa şi SUA.
Prof. Univ. Dr. Vlad Anton Iliescu, preşedinte SRCCV, afirmă că scopul reuniunii este de a crea oportunitatea ca fiecare specialist, pornind de la concepte unanim acceptate sau altele controversate, să-şi prezinte argumentele şi direcţiile de dezvoltare viitoare, bazându-se pe propria experienţă şi pe cea a centrului din care provine, iar valoarea invitaţilor din ţară şi străinătate reprezintă garanţia atingerii acestui scop la un nivel profesional înalt.
"Nu doresc să fac nominalizări dintre invitaţi, deoarece o listă exhaustivă ar fi prea lungă, iar o selecţie, nedreaptă. Vor fi reprezentanţi de vârf ai marilor centre de profil din România, alături de colegi din Europa şi SUA", a adăugat profesorul.