Sute de elevi şi studenţi romi sunt susţinuţi, printr-un program european, să se pregătească şi să urmeze cursuri de medicină şi farmacie în facultăţi, colegii medicale sau şcoli postliceale de profil, în cei doi ani de implemetare a proiectului fiind vizaţi 500 de beneficiari.
Programul de Dezvoltare Personală are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 - 2012 şi 2012 - 2013, fiind principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical".
Pentru anul şcolar şi universitar 2012 - 2013, peste 350 de tineri romi, studenţi şi elevi, vor putea beneficia de două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.
Programul are o componentă de mentorat şi burse, care se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale, precum şi una de tutorat şi burse pentru susţinerea şi acordarea de pregătire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică elevilor de liceu care în acest an sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a şi absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat care nu sunt înscrişi în prezent în nicio formă de învăţământ.
În anul academic 2012 - 2013 vor fi disponibile 160 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical, 30 de mentori, medici cu diferite specializări, angajaţi în cadrul proiectului, urmând să-i îndrume pe tinerii romi în procesul de studiu, oferindu-le consultări gratuite pe teme academice de interes medical.
Tinerii selectaţi vor participa la tabăra naţională de advocacy şi vor putea primi burse de până la 15.500 de lei pe an, care să-i încurajeze să obţină rezultate academice excelente.
Pentru componenta tutorat şi burse, în anul şcolar 2012-2013 vor fi disponibile 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină în 2013 examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical.
Elevii vor fi pregătiţţi de profesori de specialitate, vor participa la tabere de motivare şi vor putea primi burse lunare de pâna la 800 de lei.
Tinerii romi se pot înscrie online până pe 30 octombrie accesând website-ul oficial al proiectului, www.profesionistiromi.ro, secţiunea Burse romi.
Din această toamnă, ActiveWatch lansează şi Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi în domeniul medical, prin care vor fi pregătiţi profesional în diverse specializări ale domeniului sănătăţii, igienei şi serviciilor sociale. În total, vor fi organizate cursuri de calificare şi recalificare pentru 125 de tineri romi.
Proiectul "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical" este implementat la nivel naţional în perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2014, de către ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN şi Open Society Institute, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Consilierul premierului Victor Ponta pe problemele romilor, Damian Drăghici, a declarat, joi, la lansarea celui de-al doilea an de proiect, că acest program este un exemplu de bună practică şi o bună modalitate de a demonstra că romii pot fi medici, arhitecţi, măcelari, atâta timp cât se doreşte acest lucru.
"Un proiect ca acesta arată că, dacă vrei, se poate! Avem nevoie de cât mai mulţi romi formaţi în cât mai multe domenii (...) Societatea civilă a romilor are o foarte mare vină, pentru că proiectele nu au fost implementate cum trebuie", a spus Drăghici.
Preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a declarat că iniţiatorii acestui proiect îşi doresc ca tinerii romi să fie susţinuţi şi după încheierea programului, în acest sens urmând să fie iniţiate discuţii cu consiliile locale, pentru ca reprezentanţii acestora să fie convinşi să susţină în fiecare an tineri din comunitate.