Opt câini labrador retriever, alături de opt agenţi, au fost pregătiţi pentru depistarea substanţelor stupefiante în penitenciare de către personal specializat din vămi, echipajele participând vineri la festivitatea de absolvire, unde au primit diplome şi au prezentat exerciţii demonstrative.
Festivitatea de absolvire pentru cele opt echipaje care au fost pregătite pentru depistarea în mediul penitenciar a substanţelor stupefiante a avut loc la Centrul de instruire echipe mobile, formare echipe canine şi întreţinere a dresajului - Giurgiu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Stagiile de pregătire, derulate în perioada martie - septembrie, au fost realizate ca urmare a Protocolului de colaborare dintre Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Naţională a Vămilor privind pregătirea personalului specializat pentru combaterea traficului de stupefiante şi telefoane mobile în penitenciare.
Pregătirea echipajelor canine specializate pentru identificarea telefoanelor mobile din unităţile penitenciare va începe în perioada următoare.
Unităţile canine vin în completarea măsurilor adoptate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru combaterea fenomenului introducerii substanţelor stupefiante şi a obiectelor interzise în penitenciar, alături de achiziţionarea unor mijloace moderne de control, incriminarea ca infracţiune a introducerii de obiecte interzise în penitenciar şi limitarea accesului în sectorul de deţinere.
Necesitatea pregătirii acestor echipaje specializate a apărut ca urmare a cantităţilor de substanţe stupefiante şi a numărului ridicat de telefoane mobile descoperite în mediul penitenciar. În acelaşi timp, specialişti ai sistemului penitenciar apreciază că astfel vor fi descurajate şi persoanele predispuse să manifeste asemenea preocupări.
De la începutul anului şi până în 1 august s-au înregistrat 43 de cazuri în care s-au descoperit în penitenciare substanţe cu caracteristici similare stupefiantelor, unele fiind încă în curs de analiză în laborator.
Anul trecut, în penitenciare au fost 128 de cazuri în care s-au descoperit aceste substanţe, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Totodată, anul trecut s-au descoperit 9.876 de telefoane mobile asupra deţinuţilor sau la punctele de control, în pachetele pe care aceştia le primeau.