Guvernul va elimina termenul obligatoriu de 20 zile în care o unitate de stat este obligată să selecteze un câştigător dintre participanţii la licitaţii publice, astfel încât instituţiile statului nu vor mai fi constrânse să se încadreze într-un anumit termen pentru a încheia evaluarea ofertelor.
Legislaţia actuală stabileşte că autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta câştigătoare în termen de 20 zile de la data deschiderii ofertelor, pe baza criteriului de atribuire precizat în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire, în condiţiile în care ofertantul respectiv îndeplineşte criteriile de selecţie şi calificare impuse.
Un proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice elimină însă acest termen, pe motiv că practica a demonstrat că cele 20 de zile sunt insuficiente pentru evaluarea ofertelor.
"Este eliminat termenul de 20 zile necesar evaluării ofertelor, întrucât din practică s-a constatat că acest termen poate fi de cele mai multe ori foarte mic având în vedere complexitatea ofertelor", se arată în document.
În aceste condiţii, legea achiziţiilor publice va stabili doar că autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili oferta câştigătoare, fără să mai existe şi un termen de finalizare a procedurii de evaluare.