Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, în Comisia de învăţământ, că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putând intra, pentru vot final, în şedinţa plenului de lunea viitoare.
Andronescu a declarat, la dezbaterile din Comisia de învăţământ, că amendamentele acceptate pentru OUG care gestionează examenul de Bacalaureat nu schimbă acest examen, aşa cum a fost el susţinut din 2009 încoace.
Ministrul a ţinut să precizeze că Bacalaureatul profesional intră în vigoare de anul acesta şi că acest model există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania.
"În 2009, 2010, 2011 Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar, 2012- 2013. Adaugă în plus diploma de Bacalaureat şi examenul de Bacalaureat profesional, pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii", a precizat Andronescu.
Potrivit membrilor Comisiei de învăţământ din Senat, legea privind modificarea Ordonanţei care gestionează examenul de Bacalaureat urmează să fie înregistrată la Biroul Permanent şi va intra în dezbaterea plenului, cel mai probabil, în şedinţa de lunea viitoare.
Potrivit ministrului Educaţiei, introducerea Bacalaureatului profesional a fost motivată de faptul că, de regulă, angajatorii reproşează tinerilor care nu au luat Bacalaureatul şi care vin să se angajeze că nu au o diplomă.
"Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi diploma pe care o iau prin acest Bacalaureat profesional le atestă competenţele. În plus, prin conţinut, această formă de Bacalaureat adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu", a mai explicat Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei a arătat că pentru acest Bacalaureat profesional elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială, ea menţionând că legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.
"Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o fomă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii", a spus Andronescu.
Ministrul a mai arătat că probele din examenul de Bacalaureat profesional cronlogic vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
"Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional. Dacă elevul alege o formă sau alta, este opţiunea lui şi a familiei lui. Nu este o decizie a şcolii, a MECTS sau a inspectoratului. Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior", a afirmat ministrul Educaţiei.
Comisia de educaţie din Senat a aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.
Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei.