Preşedintele Băsescu a primit marţi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a companiilor Exxon Mobil International Limited şi OMV-Petrom, spunând că este bucuros că acestea îşi menţin intenţiile de explorare şi exploatare a resurselor energetice de la Marea Neagră.
"Sunt bucuros că v-aţi întors. După veştile bune pe care le-am primit anul trecut, acum mă bucur să văd că menţineţi intenţiile privind explorările şi exploatările la Marea Neagră", le-a spus preşedintele Băsescu membrilor delegaţiei celor două companii.
El a amintit de vizita sa din luna martie pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei Exxon Mobil, care a forat pe blocul Neptun de la Marea Neagră.
"Încă mai am echipamentele de la vizita de atunci", le-a spus Băsescu reprezentanţilor Exxon Mobil - Kevin Biddle, vicepreşedinte responsabil cu explorările şi Jon A.Fischer, manager de ţară pentru România al companiei.
Aceştia i-au spus preşedintelui că au venit la Palatul Cotroceni ca să îl informeze despre "un update" al acestui proiect de explorare şi exploatare la Marea Neagră dezvoltat împreună cu OMV-Petrom.
La întâlnire au fost prezenţi şi oficiali ai OMV-Petrom, CEO Mariana Gheorghe şi Johann Pleininger, membru al board-ului companiei responsabil cu explorările.
"Peste tot văd Petrom. Eu când văd Petrom...", a spus Băsescu, când s-a apropiat de reprezentanţii OMV-Petrom, apoi a râs puternic.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că şi premierul Victor Ponta a discutat, marţi, la Palatul Victoria, peste o oră, cu conducerile companiilor Exxon Mobil şi OMV-Petrom.
Potrivit surselor citate, printre subiectele de interes ale întâlnirii erau explorările de gaze ale celor două companii în Marea Neagră sau privatizarea Oltchim. Întâlnirea cu reprezentanţii Exxon Mobil şi OMV-Petrom nu a fost anunţată pe agenda publică a premierului Ponta, iar Guvernul nu a dorit să dea detalii despre discuţii.
Preşedintele Băsescu declara în luna februarie că blocul Neptun în care forează Exxon Mobil şi Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Şerpilor.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început în decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre
OMV Petrom şi Exxon Mobil Exploration and Production România au anunţat pe 22 februarie că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
La începutul lunii martie, după vizita pe nava de foraj marin, Băsescu declara că undeva în 2015-2017 va începe exploatarea zăcământului de gaze naturale găsit de Petrom şi ExxonMobil, iar România va deveni independentă energetic.
"S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8 cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde.Faceţi socoteală câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa", a declarat Băsescu în martie.
Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.
Preşedintele Băsescu declara în luna martie a.c. şi că Petrom trebuie să se aştepte ca în anul 2014, când va fi rediscutată redevenţa pe care o plăteşte statului român pentru extracţiile de resurse petroliere, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe.
"Ce aştept eu, şi cred că este momentul potrivit, este anul 2014, când trebuie rediscutată redevenţa. Şi atunci Petrom trebuie să ştie că redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe", a spus Băsescu. Preşedintele a amintit atunci şi că a fost aplicată o amendă de 300 de milioane de euro de către Consiliul Concurenţei companiilor petroliere.
De asemenea, anterior, Băsescu afirmase că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este "incorectă". "Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză", declarase preşedintele.