Celebrul tren Orient Express, care tranzitează Europa între Paris şi Istanbul, a ajuns, luni, după ora prânzului, în Gara de Nord din Bucureşti, aducând turişti amatori de călătorii de lux din toate colţurile lumii.
Vagoanele albastre cu inscripţii aurii au poposit la ora anunţată, 14.20, în Gara de Nord din Capitală, după ce, luni dimineaţă, trenul a făcut o escală în Sinaia. Cu precizia unui ceas elveţian, trenul care străbate Europa de la Paris la Istanbul a adus la Bucureşti turişti din toate colţurile lumii. Cu toţii şi-au rezervat încă de acum un an biletele ale căror preţuri au ajuns până la 7.000 de euro. Entuziasmaţi, călătorii au salutat asistenţa aflată pe peronul gării, chiar înainte de oprirea trenului.
Orient Express a oferit, ca şi anul trecut, un spectacol de protocol. Primii care au coborât din vagoane au fost stewarzii şi chelnerii, au urmat bucătarul şi şeful de tren, care s-au aliniat în faţa covorului roşu, oval, inscripţionat cu textul "Venice Simplon Orient Express", firma care deţine celebrul tren. Au urmat călătorii, mulţi dintre ei trecuţi de prima tinereţe. Toţi s-au declarat plăcut impresionaţi de călătoria de până acum.
"Mi-a plăcut Ungaria, dar şi ce am văzut în România a fost foarte frumos. Castelul Peleş este extraordinar. În tren am fost fascinată de vagoanele de dormit, dar mi-a plăcut mult şi mâncarea. Delicioasă! Vin în România pentru a doua oară - prima dată a fost în urmă cu mulţi ani, la Mamaia -, însă este prima dată când călătoresc cu Orient Express. Eu am plătit pentru bilet 15.000 de coroane", a declarat o turistă din Danemarca. Aceasta a adăugat că aşteaptă cu interes surprizele pe care organizatorii le-au pregătit pentru popasul din Bucureşti.
Ca şi în anii trecuţi, călătorii Orient Express-ului vor fi cazaţi peste noapte într-un hotel de cinci stele din Bucureşti. "Am pregătit şi de această dată numeroase surprize. Atmosfera va fi întreţinută de artişti români, ale căror nume nu dorim să le divulgăm, dar nu va lipsi, desigur, mâncarea specific românească. Fiecare călătorie pe care o face Orient Express este plină de surprize şi oferă ceva nou. Şi anul acesta am avut grijă să ne asigurăm că turiştii rămân cu amintiri plăcute", a declarat o reprezentantă a organizatorilor pentru MEDIAFAX.
Vagoanele cochete, impecabil conservate în forma originală de acum 125 de ani, sunt confortabile şi luxoase şi reprezintă o legendă fascinantă, plină de mister, care traversează istoria culturii şi civilizaţiei Europei unite. Decorate cu lemn preţios, cu paturi duble şi baie proprie, vagoanele asigură călătorilor tot confortul de care au nevoie în lungul drum de la Paris la Istanbul.
Şi meniul este unul special - în bucătăria de o stea Michelin a Orient Express-ului găteşte un bucătar francez.
"În meniul de azi am avut somon fume, îngheţată, dar nu au lipsit nici homarul în sos de whiskey, trufele şi tortul de ciocolată. Avem în fiecare zi meniuri diferite. În cele 20 de zile de călătorie, avem 40 de meniuri", a declarat bucătarul trenului Orient Express.
Sharon, o texană de 49 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX: "Tot ce am văzut până acum a fost fantastic. Este prima dată când venim în România, dar putem spune că experienţa este specială şi extraordinară. Ne-a plăcut Castelul Peleş, despre care auzisem din prezentarea făcută de organizatorii acestei excursii, dar impresia creată la faţa locului este inegalabilă. Vom avea, cu siguranţă, ce să povestim despre România la întoarcerea în SUA".
Trenul Orient Express se va pune din nou în mişcare marţi, la ora 9.00, pentru a-şi continua călătoria spre Istanbul. "Următoarea oprire va fi Varna, în Bulgaria", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de CFR Călători.
Orient Express se va întoarce de la Istanbul pe 8 septembrie, urmând să sosească în Bucureşti Nord la ora 14.00. O zi mai târziu, la 10.50, îşi va relua călătoria spre Budapesta, cu o oprire turistică de aproximativ cinci ore în Sinaia.
Firma Venice Simplon Orient Express organizează în fiecare an, începând din 2000, călătoria cu acest tren special, pe ruta: Paris - Viena - Budapesta - Sinaia - Bucureşti - Varna - Istanbul - Bucureşti - Sinaia - Budapesta - Viena - Veneţia.
O călătorie cu Orient Express pe segmentul Istanbul - Veneţia costă, anul acesta, 10.540 de euro, iar în 2013 va ajunge la peste 14.000 de euro, potrivit preţurilor afişate online.
Orient Express a pornit în prima sa călătorie în octombrie 1883. Tras de locomotivă cu aburi, trenul a plecat de la Paris, a traversat Alpii, a trecut prin Budapesta şi Bucureşti şi s-a oprit la Constantinopol. Orient Express a purtat, de-a lungul timpului, tot felul de personaje, de la celebrităţi la indivizi consideraţi dubioşi. Anii '20 au fost perioada în care Orient Express s-a bucurat de maximum de popularitate. Pornind de la poveştile care înconjurau acest tren şi pe călătorii lui, în acea perioadă, celebra autoare Agatha Christie a scris romanul de succes "Crima din Orient Express", care, ulterior, a fost ecranizat pentru marele ecran.
Faimosul tren l-a inspirat şi pe regizorul român Sergiu Nicolaescu. În 2004, acesta a produs filmul "Orient Express", povestea prinţului Andrei Morudzi ( Sergiu Nicolaescu), care îşi petrece la Paris şi Monte Carlo viaţa mondenă, îşi pierde toată averea şi se izolează la castelul său din România. Orient Express trece prin mijlocul moşiei sale din Moruzeni şi este pentru prinţ o permanentă legătură cu amintirile din tinereţea lui tumultuoasă.